Forfatter, rød og forudsigelig

Slettet Bruger,

22/11/2007

Borgerlige litteraturkritikere er skuffede over det unge danske forfatterlandskab. Deres engagement i samfundsdebatten er ringe, og det samme er nyhedsværdien i de synspunkter, de trods alt byder ind med. De lyder snarere som et ekko af forældregenerationsholdninger, mener kritikerne. Det skriver Information. En af de, der savner selvstændige stemmer og synspunkter fra de unge skribenter er weekendavisensavisen litteraturredaktør Klaus Wivel. Han undrer sig blandt over, at der kun har været en forfatterposition i værdikampen.

"Jeg gider ikke skulle forsvare Anders Fogh, men jeg kan godt ærgre mig over, at der ikke er nogen fra den yngre generation, der trods alt forsøger at udfordre den etablerede venstreorienterede konsensus bare en lille smule. Kulturlivet bliver udfordret af pressen, men det bliver ikke udfordret inde fra af forfatterne selv," siger Klaus Wivel til Information.

Hans synspunkt deles af den tidligere litteraturredaktør på Berlingske Tidende, Nils Gunder Hansen, der efter valget i 2001 ellers udtrykte offentlige forhåbninger om en ny intellektuel borgerlighed i kunstens verden. Den har han nu ikke set meget til.

"Det er altid svært at tænke kontrafaktisk over, hvordan det kunne være gået, men jeg har en fornemmelse af, at kulturkampen snarere har cementeret eksisterende positioner i stedet for at flytte dem.

Også Jyllands-Postens litteraturkritiker Niels Lillelund bakker op om kritiken, og peger på en mulig forklaring.

"Hele det kunstneriske område og ikke mindst litteraturområdet er i stigende grad blevet systematiseret med kunststøtteordning, forfatterskole osv. Det er blevet langt mere organiseret, end det tidligere har været, og i sådan en sammenhæng er det jo ikke morsomt at være oprører," siger han.

Hvor er de neokonservative?
Dr.Phil Hans Hauge, lektor i Nordisk Sprog ved Århus Universitet ligger også på linje. De unge forfattere er fastlåste i gamle mønstre, men der skal egentlig ikke så meget til at åbne dem.

"Tænk, hvis der var en ung forfatter, der skrev et langt epos, hvor han priste de danske soldater, eller en, der skrev en krigsroman à la dem, man så i USA efter Anden Verdenskrig. Det ville være en provokation, der satte gang i noget. Der er ingen provokation i at være venstreorienteret, imod den borgerlige regering, integrationspolitikken og Irak-krigen," siger Hans Hauge til Information.

[email protected]

Kilde: