Grøn energi trives ikke i regeljunglen

Slettet Bruger,

19/12/2007

Med klimaminister Connie Hedegaard (K) i spidsen har flere regeringsledere været på Grønland for at se den smeltende indlandsis. Men politikernes egne reguleringer er med til at spænde ben for den grønne energi, som skulle forhindre klimaændringerne. Sådan lyder kritikken fra Danmarks Vækstråd, der rådgiver Økonomi- og Erhvervsministeriet i væksy- og erhvervspolitik, skriver Berlingske Tidende.

Vækstrådet har netop offentliggjort en ny rapport, "Det grønne Guld", der anbefaler en kritisk gennemgang af skatter, love og afgifter på energiområdet.

"Hvis politikerne ønsker en ordentlig energiindustri, er det vigtigt, at der ikke bliver spændt ben ved, at man laver en selvmodsigende lovgivning. Hele området må kulegraves, så man får ordentlige rammevilkår for industrien," siger formanden for Danmarks Vækstråd, direktør Lars Nørby Johansen, til Berlingske Tidende.

"Det er Ebberød Bank"
Således peger Vækstrådet på det selvmodsigende i, at brug af biobrændsel til produktion af varme er belagt med afgifter, hvorimod brug af biogas modtager offentligt tilskud, hvis størrelse afhænger af, om biogassen bruges til produktion af varme eller el.

"Det er ikke smart. Det er Ebberød Bank. Vi må bede det offentlige (regering og folketing, red.) gennemgå hele det sæt af reguleringer, der er på energiområdet. Reguleringerne bider hinanden i haserne. På den ene side er reguleringen af energiområdet lavet efter hensynet til miljøet og på den anden side har reguleringen stor betydning for statskassen, dvs. for at få indtæger til statskassen," siger Lars Nørby Johansen.

Kold skulder til biobrændsel
Chefen for det danske datterselskab i den tyske energigigant E.ON bekræfter, at de danske afgiftsregler spænder ben for brug af biobrændsel.

"Mange, ikke mindst fjernvarmeselskaberne, vil gerne bygge biobaserede anlæg. Men projekterne bliver skudt ud til hjørnespark til fordel for naturgasprojekter, fordi den danske stat ellers vil miste afgifter. I dag er det en ørkesløs opgave at begynde at søge om at få lov til at bygge et biobaseret anlæg i områder, der er udlagt til naturgas," siger Jørn Bue Madsen, adm. direktør for E.ON's danske datterselskab, til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: