Grønland vil løsne udlændingepolitikken

For første gang siden Grønland i november stemte for øget selvstyre, melder den grønlandske regering nu ud med et bud på, hvad friheden skal bruges...

Slettet Bruger,

07/01/2009

For første gang siden Grønland i november stemte for øget selvstyre, melder den grønlandske regering nu ud med et bud på, hvad friheden skal bruges til. Nemlig at droppe den stramme danske udlændingepolitik, skriver Politiken onsdag.

Landsstyreformand Hans Enoksen har netop i sin nytårstale slået fast, at regeringen vil arbejde for en snarlig overtagelse af ansvaret for udlændinge og indvandring. Han henviser til, at Grønland forventer en stor mangel på arbejdskraft.

"Vi vil arbejde for en snarlig overtagelse af ansvaret for udlændingeområdet samt lovgivningsområdet for indvandring. Vi ønsker at gøre dette, da vi forventer en stor mangel på arbejdskraft," sagde landsstyreformand Hans Enoksen (Siumut) i sin nytårstale til det grønlandske folk:

"Vi skal derfor byde fremmede, der ønsker at arbejde her i landet, velkommen."

Chefen for Grønlands Repræsentation i København, Tove Søvndahl Pedersen, gør det klart, at formålet er at lempe de stramme danske regler.

"Det kan være frygteligt besværligt at få opholds- og arbejdstilladelser på plads. Der er ikke den nødvendige smidighed i Udlændingeservice. Dels er sagsbehandlingen lang, dels harmonerer reglerne ikke altid med vores virkelighed - det kan for eksempel være regler om, at man skal lære dansk," siger Tove Søvndahl til Politiken.

Muligheden for at overtage udlændingeområdet fremgår klart af den selvstyrelov, der blev vedtaget ved folkeafstemningen i Grønland i november, og som bliver fremlagt i Folketinget i løbet af februar. I givet fald vil Grønland selv kunne fastlægge sin udlændingepolitik og samtidig overtage grænsekontrollen.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, kalder udmeldingen for "helt uacceptabel":

"Det lyder, som om vi kan blive nødt til at indføre grænsekontrol til Grønland."

Ganske vist vil Grønland ikke kunne udstede hverken opholds- eller arbejdstilladelser til Danmark. Men Søren Espersen forudser en kaotisk situation:

"De folk, der bor i Grønland, er danske statsborgere med dansk pas. Skulle man så forestille sig, at en person, der ikke kan få sin ægtefælle ind i Danmark, tager en tur til Godthåb og får tilladelsen der. Det tror jeg ikke, nogen vil acceptere."

Men ifølge Michael Binzer - direktør i ét af Grønlands største selskaber, Air Greenland - er der stor fornuft i, at Grønland får sin egen udlændingelov:

"Vi har oplevet store problemer med at få arbejdstilladelser til både piloter og mekanikere fra lande uden for Europa. Derfor er det fornuftigt, hvis Grønland overtager netop det område," siger han til Politiken.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra statsminister Anders Fogh Rasmussen, som netop i dag mødes med landsstyreformand Hans Enoksen.

[email protected]

Kilde: