H.C. Andersens gravsten ødelagt af autonome

Efter at Københavns Kirkegårde er begyndt at fjerne grafitti fra muren rundt om Assistens Kirkegård - hver eneste morgen - har grafittimalerne som ...

Slettet Bruger,

02/07/2008

Efter at Københavns Kirkegårde er begyndt at fjerne grafitti fra muren rundt om Assistens Kirkegård - hver eneste morgen - har grafittimalerne som hævn kastet sig over gravstenene inde på kirkegården. Og det er blandt andet gået ud over eventyrdigteren H.C. Andersens gravsten, fortæller P4 København.

"Det er tarveligt, uciviliseret og aldeles meningsløst," siger Flemming Tschuriloff, der er direktør for Center for Kirkegårde i København, til P4 København.

Danmarks bedste konservator har prøvet at redde HC Andersens gravsten, men uden held.

"Det er jo en sandsten, og det er som om grafittimalingen bliver suget ind i stenen, så selv efter den er blevet renset af, er der skygger i stenen, så man stadig kan læse, hvad der stod på den, nemlig '69 DANSK KULTUR' i tre linier. Det er jo forbistret, for i praksis er stenen ødelagt," siger Flemming Tschuriloff.

Tallet 69 kan ses som grafitti flere steder i København, hvor det fungerer som såkaldt "tag" for den venstreekstreme bevægelse med tilknytning til det tidligere besatte hus på Jagtvej 69.

Flemming Tschuriloff vurderer at en ny sten til HC Andersens grav koster mindst 150.000 kroner, og der skal en velvillig donor til, før der bliver indkøbt en ny.

[email protected]

Kilde: