Bertel Haarder: Pressen er farvet

Slettet Bruger,

28/04/2007

Af Ole Birk Olesen

Mediernes behandling af historier om den offentlige sektors forbrug af penge er skæv og direkte medvirkende til, at den offentlige sektor i Danmark bruger flere og flere penge, og at skatterne derfor er steget. Det mener undervisningsminister Bertel Haarder (V).

"Når jeg ser tv-aviserne, så lider jeg. Og når jeg hører radioaviserne, lider jeg. For ni ud af ti gange er der tale om mikrofonholderi for særinteresser, som vil gafle mere til sig på helhedens bekostning. Og der er ingen, der varetager helhedens interesser og stiller kritiske spørgsmål. Særinteresser sejrer altid over den uorganiserede almeninteresse," siger Bertel Haarder til 180Grader.dk.

Han beskylder medierne for at favorisere personer, som vil have politikerne til at bruge flere penge, på bekostning af personer som vil have politikerne til at være mere sparsommelige.

"Hver gang, der opstår et merbehov, så er der et organiseret hornorkester, der trutter i trompeterne, og alle bliver opmærksomme på det, og medierne kommer farende. Og man ser de trængende - hvad enten det er børn eller syge - så alle kan forstå, hvor forfærdeligt det er, at man ikke bevilger ekstra penge," siger Bertel.

Omvendt er der stort set aldrig historier om områder i den offentlige sektor, hvor der bruges for mange penge, selvom der ifølge Bertel Haarder kunne skrives lige så mange historier om det.

"Derfor kommer den offentlige debat til at virke som en donkraft, hvor mindrebehov for offentligt forbrug ikke kommer frem og derfor ikke påvirker meningsdannelsen, mens merbehov altid kommer frem og påvirker meningsdannelsen. Det er jo grunden til, at skatterne er steget i 100 år i træk," siger Bertel Haarder.

Venstreorienterede journalister
Bertel Haarder henviser til flere meningsmålinger, som viser, at journalister generelt er mere venstreorienterede end befolkningen, men det burde ifølge ham ikke være årsagen til skævvridningen.

"Det er kun et problem, hvis journalisterne ikke er professionelle."

Men det er de så ikke?

"Nej, det er der for mange, der ikke er. De er for ukritiske. De optræder som mikrofonholdere overfor organisationer, som iklæder sig proletariske veldædige formål, men som i realiteten er nogen af de skrappeste magthavere, vi har," siger Bertel Haarder.

Ifølge Bertel Haarder gælder problemstillingen overalt i pressen, også i aviser som f.eks. B.T., Jyllands-Posten og Berlingske Tidende, som udgives på et borgerligt grundlag.

Kilde: