Henrik Dahl: Dansk kunst er statskunst

Den statsstøttede danske kunst er blevet til statskunst, hævet over den kritik, som kunsten ville have været udsat for, hvis den skulle have overle...

Slettet Bruger,

05/08/2009

Den statsstøttede danske kunst er blevet til statskunst, hævet over den kritik, som kunsten ville have været udsat for, hvis den skulle have overlevet på markedet. Det mener sociologen og samfundsdebattøren Henrik Dahl ifølge Information.

"Jeg synes mere principielt, at det er et problem, at markedet bliver sat ud af spil. I de eksempler, jeg kender til, betyder det bare, at det bliver dyrere og dårligere. Når du sætter markedet ud af spil, om det så er ved produktion af skibe, landbrugsprodukter, billeder eller musik, så skåner du producenterne for kritik," siger Henrik Dahl til avisen og fortsætter:

"Jeg tror ikke, at der er nogle kunstretninger, der kan tåle at blive ophøjet til statskunst. Statskunst er blevet sådan en religion for de dannede mellemlag, hvor man støtter sådan et halvreligiøst projekt, hvor man går på museum om søndagen og forholder sig helt andægtigt til det."

Han mener, at kunsten i dag blæser sig op til at være noget, som den ikke er:

"Man skal kalde en spade for en spade. Det bliver fremstillet, som om kunsten har alle mulige andre funktioner. At der er nogle erkendelsesmæssige gevinster, som ikke er der. Man skal kalde tingene ved det rette navn. Subsidier, statskunst eller verdslig religion ville være det rette navn," siger Henrik Dahl.

Han mener dog ikke, at han dermed ligger i forlængelse af den kritik af kunststøtten, som Pia Kjærsgaard i går kom frem med:

"Pia Kjærsgaard er meget vred og føler, at det her har nogle meget store konsekvenser. Hun synes, det er for galt. Der er forskel. Jeg keder mig bare over nogle ting, jeg synes er banale," siger Henrik Dahl til Information.

Klik her for at læse mere på information.dk

[email protected]

Kilde: