Historiker om Lenin-kritik: Reaktionær, borgerlig meningsterror

Slettet Bruger,

05/07/2007

"Pas jeres egne studier af myrderierne, men lad os andre være i fred," lyder opfordringen fra historikeren Kristian Hvidt i et læserbrev i dagens udgave af Jyllands-Posten. Han har fået nok af kritikken af sin nye bog "Europa - 1000 års historie", som ikke nævner Lenins mord på bl.a. politiske modstandere, men kun hans påståede talenter som organisator.

"Hvor er det trist og forstemmende, at vi skal leve i en slags meningsterror herhjemme under et lille mindretal af reaktionære historikere, der ønsker at sætte sig på meninger og holdninger og forfølge andre synspunkter," skriver Kristioan Hvidt om kravet om en nuanceret beskrivelse af Lenins bedrifter.

Kritikken af værket om Europas historie blev skudt i gang af historikeren Adam Holm i en kronik i Jyllands-Posten d. 9. juni og har siden accelereret. Bogen omtaler Lenin som den "store organisator" i Rusland og den Røde Hær som et vigtigt redskab til at få samlet Rusland "trods stærke fjender til alle sider".

Ikke på noget tidspunkt nævner Kristian Hvidt Lenins rolle som diktator eller myrderierne under og efter den russiske revolution. Men det er heller ikke relevant i enhver beskrivelse, mener Hvidt, der ikke kan forstå, hvorfor man ikke må skrive at "Lenin var en stor organisator, at han regerede midt i en borgerkrig og hungersnød, og at han under sin meget korte tid ved magten også udrettede gode gerninger."

Særlig kritik af Bent Jensen
Han afviser kritikken af sin Lenin-hyldest som et "led i en slags reaktionær meningsterror, der har stået på i et årti."

En særlig skarp svada rettes mod historiker-kollegaen Bent Jensen, som har meldt sig særligt ivrigt i debatten om bogen, der af Gyldendal lanceres som "Årets studentergave".

"I en ophidset, hetzagtig tone, bliver jeg taget i skole og hængt ud, fordi jeg ikke har fulgt hans parole og nævnt Lenin som en morderisk skikkelse," beklager Kristian Hvidt sig.

Hvidt afslutter med at antyde en højreorienteret konspiration:

"Denne tendens til moraliserende og pædagogisk historieskrivning bærer en umiskendelig duft af borgerlig kanonpolitik med dens følge af politisk inspirerede institutter og kommissioner. Hertil hører en ubehagelig, såkaldt tænketank, CEPOS, med professionel konservativ mediespredning."

hsh

Kilde: