Irland er blevet en antirygefiasko

Af Klaus KjellerupIrland har været foregangsland for den multinationale anti-tobakslobby siden marts 2004, hvor den irske regering indførte det før...

Slettet Bruger,

03/11/2009

Af Klaus Kjellerup

Irland har været foregangsland for den multinationale anti-tobakslobby siden marts 2004, hvor den irske regering indførte det første rygeforbud i et europæisk land.

Lige siden dengang har medierne været fyldt med rosenrøde historier om, hvor dejligt rent der var blevet på de irske pubber - og hvor glade irerne var for deres rygeforbud - og i løbet af få år lykkedes det at sprede rygeforbuddene til stort set hele Europa, inklusiv Danmark.

I dag - efter fem år med rygeforbud, 1.500 pub-lukninger, mange anti-rygekampagner og tårnhøje tobaksafgifter - skulle Irland efter planen være godt på vej imod det røgfrie paradis. Men virkeligheden ser anderledes ud: Myndighederne kæmper nu imod stærke kriminelle bander med tilknytning til terror-organisationen "Real IRA", som har sat sig tungt på smuglertrafikken af billige cigaretter til Irland.

En ny storryger-generation er skabt
Dette er sket efter den seneste afgiftsstigning på cigaretterne, som nu koster 60 kr pr. pakke i Irland. Og som en ekstra torn i øjet på politikerne: En ny undersøgelse fra sommeren 2009 viser, at antallet af rygere i Irland er eksploderet. Antallet af rygere ligger nu 22% højere, end da den irske rygelov blev indført i 2004.

Selv om alle irske arbejdspladser, pubber og restauranter i dag er røgfrie, er det nu 33% af befokningen, der er faste rygere - det er den højeste andel i 11 år. Rygeforbuddet har fået mange irere til at blive hjemme fra pubben og pulse videre i sofaen. Og nu tordner en ny storryger-generation frem i Irland: Næsten halvdelen - 45% - af de 16-30-årige irere er nu rygere, viser undersøgelsen, som har fået det til at løbe koldt ned ad ryggen på de irske tobaksbekæmpere:

"Disse tal er meget skuffende," siger Luke Clancy, chef for anti-tobakslobbyen i Irland og generaldirektør for Research Institute for a Tobacco Free Society. Hans eneste forslag til bekæmpelse af problemerne er imidlertid mere af den samme politik, som hidtil har virket kontraproduktiv:

"Vi har brug for endnu højere tobakspriser, og endnu bedre behandling af tobaksafhængigheden," siger han til avisen Irish Independent.

Staten taber 4 mia i afgift årligt
Det er dog ret tvivlsomt, om regeringen hopper på stigende afgifter igen. Prisen på en pakke cigaretter i Irland er lige sat op i 2008, og ingen i Irland er i tvivl om, at dette er årsagen til invasionen af de billige smuglercigaretter, som ifølge det irske toldvæsen koster regeringen over 1,4 mio. euro i tabte afgifter pr dag - svarende til små 4 mia. kroner årligt.

I den forløbne uge blev en smuglerladning på 120 mio. falske cigaretter gemt ombord på et lastskib fra Philippinerne opbragt af det irske toldvæsen - den største fangst der er foretaget i EU nogensinde. Cigaretterne ville have indbragt 300 mio. kroner på det sorte marked. Det irske toldvæsen estimerer, at der smugles 850 mio. ulovlige cigaretter ind i Irland årligt.

Den irske tobaksindustri, The Irish Tobacco Manufacturers Advisory Committee, udsendte i weekenden en speciel advarsel til offentligheden om, at den har kendskab til, at de kriminelle bander, der står bag cigaretsmuglingen i Irland, har forbindelse til terror-organisationen Real IRA, som har flere mord på samvittigheden, og som er en 10 år gammel udløber af "det gamle" IRA - Ireland Republican Army.

"Organisationen har sine egne små illegale fabrikker over hele verden, og har kontrol over et stort netværk af sælgere, som går fra dør til dør og sælger cigaretter som datidens omrejsende sælgere," siger tobaksindustriens talskvinde, Deirdre Healy, til The Herald og fortsætter:

"Høje tobaksafgifter får ikke folk til at ryge mindre - men det får folk til at købe cigaretter andre steder end i den lokale butik."

Situationen i Irland begynder at ligne det klassiske alkohol-forbud i USA fra 1920-33, hvor datidens velmenende politikere også ville "frelse" underklassen fra dens nydelesesmidler. Også dengang gik det helt modsat hensigten: "The prohibition" førte til et langt højere alkohol-forbrug i befolkningen. Samtidig førte det til stiftelsen af mafiaen og bidrog til at føre landet ud i økonomisk depression.

Irland var anti-tobakslobbyens dygtige dreng i klassen. Nu ligger den irske tobaksbekæmpelse i ruiner - og alle europæiske politikere, inklusiv de danske, har fået et vink med en vognstang: Big Mother-politikken virker ikke - borgerne gør, hvad de vil.

Kilde: