Iværksætter skal betale 129 pct. i skat

SKAT opkræver jævnligt over 100 pct

Slettet Bruger,

07/03/2009

SKAT opkræver jævnligt over 100 pct. i skat af selvstændige erhvervsdrivende som har begået fejl i udbetalingen af deres egen løn. Det fortæller Børsen.

Dette er tilfældet for den 52-årige civilingeniør Kim Mikkelsen, der står til at få en skatteregning på 129 pct. af sin indkomst.

"Det er en grov måde at behandle folk på, og hvis det er med den på, har jeg ikke råd til at gå på arbejde," siger han til Børsen.

Problemet fremkom da han fik en indtægt, som han fejlagtigt lod blive til beskatning i virksomheden, men som egentlig burde være udbetalt som løn til personlig beskatning. Det fik SKAT til at opkræve en personlig beskatning af pengene, men samtidig fastholde, at virksomheden også beskattes af pengene. Hvis virksomheden herefter udbetaler pengene til Kim Mikkelsen, så han kan bruge dem til at betale beskatningen, betragter SKAT det som udbytte, og så bliver pengene beskattet for tredje gang.

Denne voldsomme beskatning sender den samlede beskatning op på langt over 100 pct.

15,8 mio. kr. i skat af en indtægt på 12,2 mio. kr.
Kim Mikkelsen tjente 12,2 mio. kr. fra 2004 til 2006, hvoraf han fik en lille del af indtægten udbetalt som løn. Størstedelen af pengene kanaliserede han nemlig videre til sit og familiens holdingselskab, som betaler selskabsskat af indtægten. Når familien trækker pengene ud, skal der så også betales udbytteskat. Dette er dog ikke nok beskatning ifølge SKAT.

"Samlet kommer jeg til at betale det samme i skat ved at føre pengene over i holdingselskabet, som hvis jeg havde fået dem udbetalt som løn, men på et senere tidspunkt. Det har SKAT fastslået, at jeg ikke må, og så indretter jeg mig selvfølgelig efter SKATs afgørelse. Men kæden hopper af, når SKAT kræver, at både holdingselskabet og jeg personligt skal betale skat af indtægten," mener Kim Mikkelsen.

Kim Mikkelsen accepterer, at han har begået en fejl i udbetalingen af sin løn og han er derfor villig til at efterleve SKATs krav om, at han skal betale 7,4 mio. kr. i skat for indtægten på 12,2 mio. kr. SKAT kræver dog samtidig, at holdingselskabet betaler 3,3 mio. kr. i selskabsskat og at Kim Mikkelsen skal betale 5,1 mio. kr. i udbytteskat, hvis han vælger at trække pengene ud af holdingselskabet, hvor pengene rent fysisk ligger. Samlet set giver dette en regning på 15,8 mio. kr. i skat - af en indtægt på 12,2 mio. kr. Denne regning mener Kim Mikkelsen dog ikke, at han har fortjent.

"Hvis jeg får sådan en skatteregning, skal jeg realisere de værdier, jeg har sparet op i 20 år. Det er dybt urimeligt, hvis man skal betale skat af penge, man ikke har tjent, og jeg kan ikke forstå, at SKAT ikke kan se, at det strider mod almindelig sund fornuft, hvis man ender med en skat på over 100 pct.,« siger han.

SKAT straffer initiativrige iværksættere
Han tilføjer, at han ikke kan forstå, at staten straffer iværksættere på denne måde.

"Jeg synes selv, jeg er en initiativrig mand med mange selskaber. Jeg har arbejdet 14 timer om dagen også i weekender for at drive mine virksomheder frem," siger han, og fortsætter:

"Jeg ville ønske, der var et andet syn på folk, som vælger at etablere virksomheder og på den måde skaber arbejdspladser. Det er trist, hvis man skal blive så bange for at drive virksomhed, at man lader være. Skattesystemet skulle nødigt skræmme folk fra at tage initiativer."

Han kan nu se frem til flere års hård og opslidende kamp mod SKAT i domstolene.

"Indtil nu har jeg brugt 250.000 kr. på sagsomkostninger, og sagen er ikke engang kommet i Landsskatteretten endnu. Det rammer min retfærdighedssans. Jeg kunne forstå det, hvis jeg var løbet med pengene, men de ligger i min virksomhed," afslutter Kim Mikkelsen.

Kim Mikkelsens sag er ikke den eneste sag omkring dobbelt- og trippelbeskatning som kører i klagesystemet. En af landets førende skatteeksperter, Tommy V. Christiansen fra Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, mener, at der er stor risiko for, at skatteyderne taber sagerne.

"Det er løbet af sporet. Skattevæsenet kører en benhård og alt for restriktiv praksis," siger han til Børsen.

[email protected]

Kilde: