Jakob Axel: "Jeg er jo borgerlig i hjertet, men jeg er også realistisk"

At være borgerlig og at være realist, det er til tider to modsatrettede størrelser, mener sundhedsminister Jakob Axel Nielsen ifølge Berlingske Tid...

Slettet Bruger,

29/07/2008

At være borgerlig og at være realist, det er til tider to modsatrettede størrelser, mener sundhedsminister Jakob Axel Nielsen ifølge Berlingske Tidende. Sådan forklarer han nemlig, hvorfor han som konservativ nu går ind for højere afgifter på fødevarer og nydelsesmidler, som ved overdreven brug er usunde - selvom det kan synes som et opgør med en borgerlig tanke om, at folk selv må påtage sig et ansvar for at leve sundt.

"Jeg er jo borgerlig i hjertet, men jeg er også realistisk, og jeg vil lave noget, der virker, fordi jeg vil have en bedre folkesundhed. Jeg har jo en viden, som jeg ikke kan ignorere. Jeg kan se, at folk får nogle ringere liv, og at de lever kortere, samtidig med at vores sundhedsudgifter galoperer helt ud af proportioner," siger Jakob Axel Nielsen til Berlingske Tidende og uddyber:

"Jeg er parat til at bruge statens magt til at give folk mulighed for at træffe nogle bedre valg. Det er der ingen tvivl om. Vi har en situation, som er alarmerende, hvis vi ikke gør noget. Rent pragmatisk er jeg indstillet på at dreje på flest mulige håndtag."

Som Anders Fogh Rasmussen før ham har også Jakob Axel Nielsen efter udnævnelsen til minister fundet ud at, at mange borgerlige idéer simpelthen er for gammeldags til at kunne bruges i ministergerningen.

"Vi befinder os ikke i 1860 men i 2008. Jeg synes, det er spændende at læse forfattere til forskellige ideologier, der er skrevet for mange mange år siden, men vi må også sætte det ind i den virkelighed, vi lever i i dag," siger han.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Jens Peter Vernersen, glæder sig over, at regeringens sundhedsminister nu mener, at socialdemokratiske omsorgsidéer passer bedre til virkeligheden end borgerlige ansvarsidéer.

"Tidligere har regeringen jo været optaget af at sikre borgerne deres rettigheder og derfor blandt andet sænket afgiften på sodavand og gjort cigaretterne billigere, så de kunne konkurrere med prisen på den anden side af grænsen. Nu må de indse, at man netop har gjort det forkerte i forhold til livsstilssygdommene ved at lade det være op til borgeren selv," siger Jens Peter Vernersen til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: