Johan Norberg: Vi er på vej mod det næste finanschok

Den internationalt kendte svenske historiker, forfatter og liberalist Johan Norberg advarer nu mod, at det lave renteniveau, som sættes af verdens ...

Slettet Bruger,

19/06/2009

Den internationalt kendte svenske historiker, forfatter og liberalist Johan Norberg advarer nu mod, at det lave renteniveau, som sættes af verdens central- og nationalbanker for at dæmpe finanskrisen, kan resultere i en meget værre finanskrise om f.eks. fem år, hvis det fastholdes. Det skriver Dagens Nyheter ifølge epn.dk.

"Det holder ikke. Renten er så lav, at meget ser vældigt billigt ud. Det betyder, at boligkøberne har meget små marginer i deres økonomi. Og før eller siden stiger renten igen, og så falder boligpriserne. Det var det, som skete i bl.a. England," påpeger Johan Norberg.

Får vi f.eks. 5 år med lav rente, vil problemet blive 5 gange så stort, som hvis renten hæves efter 1 år, mener han:

"Det er kun de korte renter, som er lave. Men alligevel føler folk, at de på den baggrund kan optage langfristede lån."

Samtidig advarer Johan Norberg mod de statsindgreb, som gennemføres i hele den vestlige verden for at redde finansielle institutioner, som ellers er truet af fallit.

"Nu ved de, at staten vil gribe ind, hvis udviklingen går dårligt. Når bankerne føler, at de har et sikkerhedsnet, så tager de chancen for at gentage historien," siger han.

[email protected]

Kilde: