Løkke har lagt oppositionen død i lønspørgsmål

Slettet Bruger,

19/12/2007

Med deres løfter om lønfest i det offentlige var Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kravlet så langt ud på en gren, at det var svært at komme ned igen med den økonomiske ansvarlighed i behold. Men med en hjælpende hånd fra finansministeren, kan partierne nu lægge spørgsmålet om lønfest bag sig, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen over for Jyllands-Posten.

I går fremlagde finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) et udspil om lønløft på fem milliarder kroner til den offentlige sektor. Der er bare tale om penge, som de offentligt ansatte alligevel skulle have haft på et senere tidspunkt, hævder fagbevægelsen. Alligevel blev udspillet modtaget positivt af både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

"De har malet sig selv op i et hjørne og har ventet på en mulighed for at slippe fri. Nu har finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) banet vejen for et mere normalt overenskomstsforløb, som ikke går ud over aftalesystemet. Han har fået lagt oppositionen på Christiansborg mere eller mindre død i forhold til denne overenskomstsforhandling. Men jeg kan godt forstå, at de offentligt ansattes ledere er skuffede. De har ret hurtigt gennemskuet, at der er tale om en ren genbrugsaftale, hvor de får nogle penge, som de alligevel havde fået senere," siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten.

"De pisser på os"
De offentligt ansattes lønninger bliver automatisk reguleret for at følge med i lønudviklingen i den private sektor. Regeringens udspil, der vil lade de offentliges løn stige med 4,0 pct. til næste år, er blot en fremrykning af den lønforhøjelse, som de offentligt ansatte alligevel ville have fået på et senere tidspunkt, hævder fagbevægelsen, der nu truer med storkonflikt.

"Jeg fatter ikke, at DF og Socialdemokratiet er gået med til dette. Det er stik imod deres valgløfter. Jeg synes faktisk, at de pisser på os. Beløbet bliver bare skubbet lidt fra et år til et andet. Vi bliver jo til grin for vores egne penge. En konflikt er klart rykket nærmere," siger formanden for Dansk Politiforbund, Peter Ibsen.

Også hos Dansk Sygeplejeråd og FOA er der vrede mod Socialdemokraterne og Dansk Folkepartis støtte til regeringens udspil, ligesom man også her vurderer, at en storkonflikt er rykket nærmere.

Afviser løftebrud
Begge partier afviser beskyldningerne om løftebrud.

"Vi har ikke indgået nogen aftale med regeringen. Derfor svigter vi ingen valgløfter. Vi kvitterer blot positivt over for regeringen, fordi den gør et forsøg på at bringe situationen ud af et dødvande. Vi har presset regeringen til at levere et lille bidrag, så det kan blive nemmere at nå i hus," siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, ser ikke nogen grund til at påstå, at partiet har svigtet sine løfter.

"Det er en kedelig fortolkning. Man har bedt os om at respektere det danske aftalesystem. Det, vi har gjort, er at hjælpe en aftale på vej. Vi har ikke defineret, hvordan det skal ende," siger han til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: