Mange flere påsatte brande

Påsatte brande i containere, biler og skoler er et kraftigt stigende problem, og brandstifternes lunte er blevet kortere

Slettet Bruger,

30/09/2008

Påsatte brande i containere, biler og skoler er et kraftigt stigende problem, og brandstifternes lunte er blevet kortere. Sådan lyder meldingen fra politiet og brandvæsenet i København og på Vestegnen oven på en weekend med udbrændte bygninger i to ungdomscentre i Tingbjerg og 11 udbrændte biler samt flere containerbrande i Ishøj.

"Det er en foruroligende udvikling. De, der gør det, tænker åbenbart slet ikke på konsekvenserne af deres handlinger," siger Bertel Heilesen, leder af brandafdelingen i Københavns Politi, til Berlingske Tidende.

Natten til fredag satte unge ild til fem personbiler og tre lastbiler omkring Ishøj Bycenter.

Urolighederne fortsatte natten til lørdag med påsatte brande i to biler, en lastbil og en container samt et forsøg på at sætte ild til gardiner i Ishøj Tekniske Skole. Og søndag aften blev flere containere stukket i brand i området. Gerningsmændene er stadig ikke fundet, men politiet mener, at urolighederne er en reaktion på et par anholdelser i torsdags. I Tingbjerg i Brønshøj opstod en mindre brand i Rutens Ungehus i Tingbjerg natten til torsdag, og søndag blevet der igen sat ild på institutionen.

Også Tingbjerg Fritidscenter med en børnehave og et fritidshjem blev hårdt ramt af en brand. Politiet har endnu ikke opgjort tallene fra i år, men de seneste år er antallet af hærværksbrande steget voldsomt. I 2005 blev der registreret 79 containerbrande i Københavns Kommune, mens tallet sidste år var oppe på 208. I samme periode er antallet af bilbrande mere end fordoblet.

Omkring skolernes vinterferie i februar i år udviklede voldsomme uroligheder sig over hele landet med over 800 brandstiftelser på alt fra affaldscontainere og cykelskure til biler, skoler og andre institutioner. Alene i København blev omkring 100 biler sat i brand. På den baggrund anslår Bertel Heilesen, at tallene i år bliver højere end sidste år. Samme melding kommer fra Københavns Vestegns Politi.

"Jeg tror, at der siden urolighederne i februar er sket et skred i opfattelsen af, hvad der er drengestreger, og hvad der er legalt. De, der gør det, reflekterer måske ikke over, hvor slemt det er at sætte ild i en container, en skraldespand eller en bil, hvis man vil udtrykke sin utilfredshed," siger politiinspektør Jørn Kjer.

Skipper Falsled, leder af Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, understreger, at politiet endnu ikke ved, hvad årsagerne til de konkrete brande er, eller om der er sammenhæng mellem dem, men han siger, at motivet til ildspåsættelser kan være alt fra konkrete kontroverser til kedsomhed.

"Det er svært at sige noget samlet om, hvad der driver nogen til ildspåsættelser, for det kan være alt fra utilpassede unge, der måske føler, at politiet ikke respekterer dem, til narkohandlere, der prøver at distrahere politiet fra deres virksomhed," siger Skipper Falsled, der mener, at det også gør en egentlig strategi mod problemet vanskelig. Men løsningen kan blandt andet findes i et øget SSP-samarbejde, inddragelse af forældrene samt en hårdere retshåndhævelse med bøder til ildspåsætterne. Hos Københavns Brandvæsen mærker man også problemet.

Sidste år var over halvdelen af de registrerede brande påsatte, og udviklingen går den forkerte vej, fortæller brandinspektør og souschef i Københavns Brandvæsens forebyggende afdeling Claus Schmidt til Berlingske Tidende:

"Vi kører mere og mere ud til f.eks. containerbrande. Det er resultatet af en spiral, hvor man reagerer voldsommere og voldsommere."

[email protected]

Kilde: