Nu betaler skatteyderne over en milliard til folkekirken

"Ingen er pligtig at yde personlige bidrag til nogen anden gudsdyrkelse end den, som er hans egen," står der i Grundlovens paragraf 68, men bidrage...

Slettet Bruger,

08/09/2008

"Ingen er pligtig at yde personlige bidrag til nogen anden gudsdyrkelse end den, som er hans egen," står der i Grundlovens paragraf 68, men bidraget fra alle danske skatteydere til folkekirken - fra medlemmer såvel som fra ikke-medlemmer - kommer nu for første gang over en milliard kroner.

De seneste tre år er bidraget til folkekirken fra de almindelige statsfinanser, altså ikke kirkeskatten, nemlig steget eksplosivt fra 734 mio. kr. i 2006 til godt en mia. kr. i 2009 ifølge regeringens forslag til finanslov, skriver Ritzaus Bureau.

Dermed vil statens bidrag til folkekirkens samlede økonomi på tre år være steget fra omkring 12 til ca. 16,5 procent. Væksten i statstilskuddet skyldes en økonomisk kompensation, som blev indført i 2004 for at holde folkekirken skadesløs, når anden lovgivning påvirker kirkeskattens provenu, og det har der været flere eksempler på de senere år. Derfor er kompensationen vokset fra 86,8 mio. kr. i 2006 til 324,2 mio. kr. i 2009.

"Det har ikke været drøftet på noget som helst tidspunkt," siger Venstres kirkeordfører, Per Bisgaard, til Ritzau.

Hans socialdemokratiske ordførerkollega, Karen Klint, kalder det "noget rod".

"Det virker totalt ulogisk, at fordi man rører ved skatteforhold eller arbejdsmarkedsforhold, så får det en afledt virkning på folkekirkens medlemsbidrag," siger hun.

[email protected]

Kilde: