Rønn i tvivl om tålt ophold for uskyldigt fængslet tuneser

Den tuneser, som PET mistænker for at have planlagt et drab mod Muhammed-tegner Kurt Westergaard, var uskyldigt fængslet i mere end otte måneder, k...

Slettet Bruger,

21/11/2008

Den tuneser, som PET mistænker for at have planlagt et drab mod Muhammed-tegner Kurt Westergaard, var uskyldigt fængslet i mere end otte måneder, konstaterer integrationsminister Birthe Rønn Hornbech i Politiken efter Højesterets dom i sagen onsdag. Og det rejser nu også spørgsmålet, om beslutningen om udvisning af manden skal genovervejes, mener hun. Spørgsmålet har hun stillet videre til justitsminister Brian Mikkelsen.

"Kendelsen fra Højesteret viser, at tuneseren var uskyldigt fængslet. Regeringen kan ikke bare lade, som om Højesteret ikke er der. Det er jo ikke hverdagskost, at Højesteret kommer med en sådan kendelse," siger integrationsministeren til Politiken.

Hun har også bedt sit ministerium om at undersøge konsekvenserne af Højesterets kendelse i forhold til det tålte ophold i Sandholm-lejren, som nu er tuneserens hverdag.

"Det gør man ikke på to dage, og jeg ved ikke, om den vurdering får konsekvenser. Men f.eks. kunne tuneserens advokat jo komme og sige, at hans klient ifølge Højesteret var uskyldigt fængslet, men at Folketinget nu indfører en slags frihedsberøvelse eller surrogat via loven om tålt ophold. Den risiko vil jeg have undersøgt," siger Birthe Rønn Hornbech.

Det var Birthe Rønn Hornbech selv, som i sidste uge fremsatte lovforslaget om det tålte ophold i Sandholmlejren, hvor tuneseren og alle andre afviste asylansøgere, som ikke kan sendes hjem, nu skal bo fast og melde sig én gang om dagen. Men Birthe Rønn Hornbech er altså ikke tryg ved retssikkerheden i den lov, og hun udvider sin skepsis til at omfatte hele terrorlovgivningen:

"Jeg har hele tiden været ked af, at der er så meget politistat i de nuværende regler. Derfor har vi jo også nedsat et embedsmandsudvalg, der til februar skal komme med forslag til, hvordan vi får retssikkerheden ind i det her system. Jeg er derfor også glad for, at justitsminister Brian Mikkelsen nu støtter, at der skal være en eller anden form for domstolsprøvelse i sager om terrormistanke. Det var ikke hans forgængers holdning. Vi ved, at vi har undergravende folk i samfundet, og det skal vi kunne håndtere. Men det er ikke sundt, hvis der ikke er en uafhængig instans til at bedømme disse sager. Desuden skal den mistænkte have en person, der er på hans side. Sådan er det i et retssamfund," siger hun til Politiken.

[email protected]

Kilde: