Sigtelser for ungdomsvold fordoblet siden 1990

Antallet af unge, der er sigtet for voldelige forbrydelser, er steget fra 2

Slettet Bruger,

02/06/2009

Antallet af unge, der er sigtet for voldelige forbrydelser, er steget fra 2.700 i 1990 til 5.200 i 2007, skriver Ugebrevet A4. Særligt opsigtsvækkende er udviklingen af den grove vold, som f.eks. inkluderer brug af knive, knuste flasker eller spark mod skridt og mave. I den kategori er antallet af sigtelser mod de 15- til 24-årige nu mere end tredoblet, fra 300 i 1990 til 1.100 i 2007.

"Der er kommet flere knive, køller og skydevåben i omløb i nogle kredse af unge. Og når man først har prøvet at få bank af en baseballkølle, så begynder man selv at bevæbne sig. På den måde eskalerer det, for alle føler, at de er nødt til at give tilbage med samme mønt," siger juraprofessor ved Københavns Universitet og formand for Det Kriminalpræventive Råd Eva Smith til Ugebrevet A4.

Hun mener, at man på baggrund af tallene kan konkludere, at regeringens politik med at øge straffene i Danmark ikke virker.

"Nu har regeringen i løbet af sine otte år ved magten skærpet straffene for vold. Men kigger man på statistikkerne for volds-kriminalitet, ser de skærpede straffe ikke ud til at virke. Så bruger regeringen et argument om, at man i det mindste får de voldelig væk fra gaderne. Men dermed siger man jo også, at de voldelige nok har tænkt sig at overfalde andre igen, så snart de bliver løsladt. Det er jo sørgeligt, at man sådan nærmest opgiver nogle mennesker," siger Eva Smith.

Venstres retsordfører, Kim Andersen, vil dog ikke være med til at afskrive effekten af hårdere straffe.

"Der er en evindelig, næsten religiøs debat om effekten af hårdere straffe. Men det står fast, at når nogle bliver spærret inde i fem-ti år, så laver de ikke kriminalitet imens. De hårdere straffe virker både præventivt og har betydning for folks retsfølelse," siger Kim Andersen til Ugebrevet A4.

Klik her for at læse mere på ugebreveta4.dk

[email protected]

Kilde: