Skatteyderne taber på bankpakken, hvis en bank går ned

Alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten indgik i får en aftale om en bankpakke, som de fleste banker ifølge Finansrådet vil tage imod med ky...

Slettet Bruger,

19/01/2009

Alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten indgik i får en aftale om en bankpakke, som de fleste banker ifølge Finansrådet vil tage imod med kyshånd. Pakken betyder, at bankerne samlet kan låne op til 100 mia. kr. hos staten. Den betyder imidlertid også, at skatteyderne kommer til at betale en betydelig regning, når en bank, der har taget imod tilbudet om statslig lånekapital, går ned, fortæller Finn Østrup, der er professor i finansiering ved Handelshøjskolen i København, CBS, til Ritzaus Bureau.

"Bankpakken tilbyder bankerne hybridkernekapital. Og går en bank ned, ryger aktiekapitalen først - og nummer to er netop hybridkernekapital. Det betyder, at staten ligger som nummer to i rækken, hvor risikoen for at tabe penge er størst," siger Finn Østrup.

Han mener, at man skal betragte bankpakken som en støttepakke til bankerne og ikke - som regeringen har hævdet - en hjælpepakke til det danske erhvervsliv mere generelt.

Regeringen forventer på linje med Finansrådet, at stort set alle banker vil tage imod støtten.

"Jeg har en stærk formodning om, at mange danske banker vil bruge denne pakke. Siger man ja, får man en ordentlig håndfuld penge, og mens man i udlandet er gået ind og støttet enkelte banker, så er vores ambition at alle 140 danske banker tager imod pakken," sagde Lars Løkke Rasmussen i går efter forhandlingernes afslutning.

[email protected]

Kilde: