Smøle-studerende tager de flittiges pladser

Elever med lavere gennemsnit kan springe de mere effektive studerende over i køen til studiepladserne

Slettet Bruger,

18/07/2008

Elever med lavere gennemsnit kan springe de mere effektive studerende over i køen til studiepladserne. Det er konsekvensen af en ny karakterregel, som skal få de studerende til hurtigere at komme igang med en videregående uddannelse. Men reglen kan få den konsekvens, at antallet af smøle-studerende stiger. Det skriver Politiken.

Ifølge de nye regler har studerende lov til at gange deres snit med 1,08, hvis de begynder på et studie højst to år efter studentereksamen. Men de studerendes reelle karaktergennemsnit betyder faktisk noget for deres studieeffektivitet.

Favoritiserer de langsomme
Elever med snit på 8 eller under på den gamle skala er længere tid om at gennemføre deres studie, end hvis snittet er på 8,5 eller derover. Risikoen for at droppe ud er også større, hvis snittet er lavt. Det viser en undersøgelse af 3.500 humaniora-studerendes studieforløb fra Aarhus Universitet.

"Men den ny regel vil favorisere studerende, der er længere tid om at gennemføre studiet," siger specialkonsulent Svend Aage Mogensen fra Fakultetssekretariatet på Humaniora på Aarhus Universitet til Politiken.

Studiechef for Den Koordinerede Tilmelding, Jakob Lange, peger på, at reglen også vil ramme de studerende, der faktisk er kommet i gang til tiden, men som skifter studie undervejs.

"Undersøgelsen viser, hvor betænkeligt det kan være at lægge vægt på andet end kvalifikationer, når man skal optage studerende. Det at lægge vægt på for eksempel alder har vi hidtil været forskånet for i Danmark, og det her illustrerer, at det kan være meget uhensigtsmæssigt ikke at gå efter de bedst kvalificerede," siger Jakob Lange.

Fortrydelse hos S
Den nye karakterregel blev oprindeligt foreslået af Socialdemokraterne og vedtaget efter en lynbehandling i Folketinget. Den socialdemokratiske uddannelsesordfører Kirsten Brosbøl er i dag ikke stolt over reglens konsekvenser.

"Jeg har aldrig været stor fan af 1,08 reglen, til trods for at det dengang var vores forslag. Hvis ministeren kom og spurgte mig, om ikke vi skulle afskaffe den, så sagde jeg ja," siger Kirsten Brosbøl til Politiken.

[email protected]

Kilde: