Socialdemokraterne støtter kortere dagpenge

Der er behov for reformer, hvis vi skal komme manglen på arbejdskraft til livs

Slettet Bruger,

09/08/2008

Der er behov for reformer, hvis vi skal komme manglen på arbejdskraft til livs. Den besked er nu også nået frem til Socialdemokraterne, hvor man nu er åben over for et historisk opgør med det nuværende dagpengesystem, beretter Berlingske Tidende.

Det gamle arbejderparti er villig til at diskutere et mere fleksibelt system, hvor f.eks. nogle grupper på arbejdsmarkedet kan vælge andre dækninger end i dag.

"Man kunne godt se på andre modeller. Man har jo allerede de private tilvalgsforsikringer, og det kunne være spændende at se på, om man kunne gøre noget lignende inden for det statslige system," siger arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov (S) til Berlingske Tidende.

Flere penge i kortere tid
Dagpengesystemet har været uændret i mange år, på nær, at den periode, man kan modtage dagpenge i, flere gange er blevet forkortet. Dagpengesatsen er ikke fulgt med lønudviklingen, hvilket gør ordningen utiltrækkende for højtlønnede.

Foruden at ville øge valgmulighederne på dagpengeområdet, foreslår Socialdemokraterne også en kortere periode mod til gengæld at hæve satsen.

"En rest fra industrisamfundet"
Fra arbejdsgiverside er man glad for den nye udmelding.

"Det er noget af det, vi har sukket efter. Et dagpengesystem, som er ens for alle grupper, er en rest fra industrisamfundet," siger Dansk Erhvervs administrerende direktør Jens Klarskov, og hos Dansk Arbejdsgiverforening siger direktør Henrik Bach Mortensen, at "det er rigtigt at tage dagpengesystemet med i diskussionen".

Dansk Folkeparti er dog skepsisk over for at øge dagpengesatsen.

"Det er svært at se, hvad hensigten er. Hvis man får højere dækning, vil det vel give mindre tilskyndelse til at søge arbejde," siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: