Spørgsmål til Enh.l.: Blev Nazityskland ikke også besat?

Slettet Bruger,

26/07/2007

Af IKKEMIG 2

Hvornår har et folk ret til at angribe soldater fra andre lande? Enhedslistens omdiskuterede folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid sammenligner irakiske terroristers angreb på bl.a. danske soldater med modstandsbevægelsens sabotage under besættelsen.

Men den sammenligning holder ikke, siger ekspert i menneskerettigheder Jacob Mchangama.

"Modsat de danske modstandsfolk - særligt efter august 1943 - kæmper de irakiske oprørere mod en legitim irakisk regering og nogle udenlandske styrker, som ikke længere er en besættelsesmagt i folkeretlig forstand," siger Jacob Mchangama, ekstern lektor i menneskerettigheder ved Københavns Universitet, til 180Grader.

Nazioprør
"Det er mere nærliggende at sammenligne den irakiske modstand med tyske oprørere, hvis disse var fortsat med at angribe de allierede styrker efter at Tyskland havde overgivet sig," siger han og fremhæver, at både Saddams Irak og Hitlers Nazityskland var totalitære regimer.

Asmaa Abdol-Hamid vil ikke udtale sig yderligere om sagen, men ifølge Enhedslistens udenrigsordfører, Rune Lund, er de danske styrker en besættelsesmagt, og så har irakerne en ret til at angribe dem.

"Et besat folk har en ret til at gøre modstand mod en besættelsesmagt. De har en principiel ret til det," siger Rune Lund til 180Grader.dk.

Et tricky spørgsmål
Da de allierede besatte Nazityskland, havde de civile tyskere så også en ret til at bekæmpe de allierede styrker?
"Det er et tricky spørgsmål."

Ja.
"Jeg ved faktisk ikke, hvad ... Det ved jeg ikke."

Det var vel en besættelse?
"Det ved jeg ikke. Man kan også kalde det et selvforsvar. Det var Tyskland, der var den angribende part. Så har man jo ret til at forsvare sig. Men det er klart, det skal ske med proportionalitet. Det er klart, at hvis man går ind og overforsvarer sig, så bliver det en besættelse."

Ingen tvivl om besættelse
Så de allierede besatte ikke Nazityskland?
"Man gjorde det på den måde, at de allierede gik ind og overtog magten, men det var jo i selvforsvar. Det er jeg ikke sikker på, at jeg vil kalde en besættelse."

Den udlægning er Jacob Mchangama fuldstændig uenig i:

"Det er selvforsvar, når du imødegår et angreb. Det er ikke selvforsvar, når de allierede fra 1945 til 1949 styrer Tyskland, vedtager og ændrer love og indleder et retsopgør. Der er ingen tvivl om, at der var tale om en besættelse."

[email protected]

Kilde: