Svensk muhammed-tegner: En parodi på en karikatur

Slettet Bruger,

31/08/2007

Af Thomas Breitenbach Jensen

"Denne her er så grov, at det er en parodi på en karikatur," forklarer den svenske kunstner Lars Vilks om sin tegning, "Kapitalistmæt Jøde-so", til 180Grader.dk

For at forstå Lars Vilks tegning af en overdimensioneret so, der borer med trynen i en fredelig landsby, er man nødt til at forstå baggrunden for hans tegninger af "Muhammed som hund".

Provokativ opmærksomhed
Tegningerne var tiltænkt en ubetydelig udstilling i Värmland i Sverige, og det var usandsynligt, at disse tegninger skulle vække nogen "provokativ opmærksomhed," som Vilks udtrykker det.

Men det gjorde de. I første omgang blev de censureret af udstillingen i Värmland. Dernæst sendte Vilks dem til en anden udstilling, som han var blevet inviteret til at udstille på.

"Da de også censurerede dem, var det som om tegningerne fik en helt anden dimension. Så blev selve reaktionerne et kunstværk i sig selv. Et kunstværk, der afsøger grænserne for, hvad der er tilladt i kunstens verden. Det blev pludselig et principielt spørgsmål," fortæller Vilks.

Men hvorfor vækker tegninger af Muhammed stadig røre, her halvandet år efter Muhammedkrisen? Har vi ikke vænnet os til, at også muslimer kan hånes, spottes og latterliggøres? Ikke ifølge Vilks. Der ligger noget uløst tilbage fra Muhammedkrisen.

"Vi har altså et traume tilbage fra den danske tragedie. Og det traume er aldrig rigtigt blevet behandlet. Man har skjult det. Og nu kommer problemet ligesom frem igen: hvorfor har vi denne undtagelse for Islam, når man ikke har det for andre religioner?" spørger Vilks.

Jøder beskyttes ikke mod krænkelser
Vi har altså ifølge Vilks en undtagelse for Islam, der gør, at vi beskytter denne religion på en måde, som ingen andre religioner beskyttes. Og det er denne undtagelse, der også var bevæggrunden bag Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, som Vilks med sine tegninger vil udfordre.

En karikatur af Muhammed kan altså, på grund af dette, tjene som mere end blot en fornærmelse, nemlig som et politisk redskab til forsvar af ytringsfriheden. Men hvis der ikke er en undtagelse for jøder - og det er der ikke ifølge Vilks - mister tegningen af "jøde-soen" så ikke sin berettigelse?

"Jeg tror, jøderne forstår denne her tegning anderledes. Det er ikke en krænkelse, jeg er ikke anti-semit, tværtimod så påtaler jeg de problemer, der består i, at man ikke er interesserede i jøderne. Man regner dem ind under USA's kapitalister. Jøderne er i en kategori, hvor de ikke får opmærksomhed på samme måde som muslimer, der skal beskyttes mod krænkelser," siger Lars Vilks.

[email protected]

Kilde: