Tv-kok reklamerer for voldelig kommunist

Slettet Bruger,

02/08/2007

Af Ole Birk Olesen

Den kendte revolutionære kommunist Che Guevara, som var en hovedperson i den cubanske revolution, der i 1959 resulterede i et mangeårigt og stadig eksisterende socialistisk diktatur i ø-staten, var onsdag morgen en central person i TV2's Go' Morgen Danmark. Ikke i en gennemgang af de mange henrettelser af politiske modstandere, som han beordrede, eller i en diskussion om de "forbedringsarbejdslejre", den første oprettet af Che Guevara, som 30.000 cubanere blev placeret i op gennem 60erne, men som idolbillede på en t-shirt, som programmets kok, Michael Dinesen fra Hotel og Restaurantskolen, havde på.

Kokkens optræden møder kritik fra Initiativet Fred og Frihed, som for to år siden demonstrerede mod en dansk udstilling af Che Guevara-fotografier, som også indeholdt en hyldest af fotografen som menneske, revolutionær kommunist og politiker.

"Det er beskæmmende at en lærer, der burde fungere som rollemodel for sine elever, går på tv og idealiserer en kommunistisk massemorder, der personligt har over to hundrede menneskeliv på samvittigheden. Che Guevara var en kynisk ideolog, der brutalt slog ned på alle der stod i vejen for hans utopi - homoseksuelle, demokrater eller simple fans af vestlig musik, alle endte i hans fangelejre, hvis ikke de fik skudt en kugle for panden," siger initiativets talsmand, Kim Møller.

I Skandinavisk Film Kompagni, som producerer Go' Morgen Danmark for TV2, undskylder man t-shirten med, at den var købt af kokken på en netop afholdt rejse til Cuba. Det var også derfor, at han var i studiet for at lave cubansk mad.

















Ville have været mere opmærksomme på Mussolini

"Vi så det mere som en mode-ting, som en t-shirt man også kan købe i en Deres-forretning, end som et politisk budskab," siger redaktionssekretær Claus Walther fra Skandinavisk Film Kompagni.

Hvis kokken havde været i et område i Italien, hvor fascisterne stadig står stærkt, og han der havde købt en t-shirt med Mussolini på og taget den på i studiet, ville I så også have set sådan på det?
"Det ville nok have været mere iøjnefaldende, så det ville vi nok have været mere opmærksomme på."

En af grundene til, at færre mennesker finder det iøjnefaldende at gå rundt med en Che Guevara t-shirt, er jo, at I medvirker til at det opfattes som normalt. Har I tænkt jer at gøre noget ved det fremover?
"Det kan da godt være, at vi vil tage en snak om, om vi skal have en politik på det her område. Vi har i forvejen en politik om, at folk helst skal gå neutralt klædt, og at de f.eks. ikke skal reklamere for Nike eller lignende."

Så I opfatter det altså som farligere, at reklamere for Nike end at reklamere for en voldelig socialistisk revolutionær?
"Nej, overhovedet ikke, og det er jo heller ikke sådan, at vores kokke ikke må have en Nike-bluse på. Vi stiler bare efter, at folk skal være neutralt påklædt."

Kokkens chef: Man skal ikke hylde undertrykkere
Michael Dinesen, der underviser kokkeelever på Hotel- og Restuarantskolen, ønsker ikke at udtale sig til 180Grader.dk om sine bevæggrunde for at have t-shirten på i tv. Men hans chef på skolen, direktør Søren Kühlwein Kristiansen, mener ikke, at kokken havde Che Guevara på for at promovere venstreekstreme synspunkter på tv.

"Jeg er fuldstændig enig i, at man ikke skal hylde folk, der har været undertrykkere på nogen som helst måde," siger Søren Kühlwein Kristiansen.

Fører det til, at du siger til Michael Dinesen, at han skal lade Che Guevara t-shirten blive hjemme, næste gang han skal i tv?
"Det ved jeg ikke, det er jo en sag mellem ham og mig."

Det er vel også en sag for tv-seerne nu, fordi han havde den på i tv?
"Ja, det er jo rigtigt nok, men med det kendskab jeg har til ham, så tror jeg ikke, der lå et politisk manifest i, at han havde den på. Men jeg havde da hellere set, at han havde haft en af vores pæne kokkejakker på - med vores eget logo."

[email protected]

Kilde: