Unge indvandrere i massiv beskæftigelsesfremgang siden 1995

Yngre ikke-vestlige indvandrere og efterkommere stormer ind på arbejdsmarkedet

Slettet Bruger,

01/04/2009

Yngre ikke-vestlige indvandrere og efterkommere stormer ind på arbejdsmarkedet. Ud af 100 yngre indvandrere er næsten 30 ekstra kommet i job siden 1995, skriver Arbejdsmarkedsstyrelsens nyhedsbrev om beskæftigelse, samspil.info.

Tilbage i 1995 var kun 34 procent af indvandrere under 40 år i job. I 2008 var det 62 procent, dvs. at der næsten er sket en fordobling.

Alle aldersgrupper blandt indvandrere har haft beskæftigelsesfremgang siden 1995, om end fremgangen har været størst for de yngste. Og for alle aldersgrupper har fremgangen været større end blandt danskere - selv når det gælder indvandrere over 55 år.

Det er godt nyt for integrationen, at de unge indvandrere haler ind på danskerne med hensyn til beskæftigelse. Det er også godt for de offentlige finanser, fordi de unge indvandrere, der bliver en integreret del af samfundslivet, kan bidrage mange år på arbejdsmarkedet, forklarer Torben Tranæs, der er forskningschef i Rockwool Fondens Forskningsenhed:

"Hvis en ung aldrig får fodfæste på arbejdsmarkedet, trækker det længere spor. Konsekvenserne for samfundet bliver større," siger han til samspil.info.

Torben Tranæs ser billedet af, at de unge indvandrere klarer sig bedre end deres ældre landsmænd inden for flere områder.

"Det er et mønster, vi også ser på uddannelsesområdet, hvor de unge indvandrere i højere grad end deres ældre landsmænd har en uddannelse. Så det er ikke fordi, de unge generelt opgiver uddannelse til fordel for et job her og nu. De både uddanner sig mere og arbejder mere," siger han.

Ifølge Torben Tranæs er det dog især pigerne, der uddanner sig mere og mere. De rykker klart fra drengene.

"Man kan godt blive bekymret for, om det er udtryk for, at det kun er indvandrerpigerne, der tænker langsigtet og sørger for at få taget en uddannelse i tide," siger Torben Tranæs.

[email protected]

Kilde: