Utålmodige børn får ringere voksenliv

Evnen til behovsudskydelse afspejler temmeligt præcist dine muligheder i livet

Slettet Bruger,

29/11/2008

Evnen til behovsudskydelse afspejler temmeligt præcist dine muligheder i livet. Det viser et forsøg udført af den amerikanske psykolog Walter Mischel i 1960'erne. Han gav 300 californiske børn en skumfidus med beskeden om at der vankede en mere, hvis de kunne vente et kvarter med at spise den. Som 18-årige kunne der måles store forskelle på gruppen, der kunne udskyde deres umiddelbare behov og dem, der ikke kunne. De børn, der ventede på den anden skumfidus var blandt andet mere socialt kompetente, mindre kriminelle og fik bedre karakterer. Det skriver politiken.dk.

Og forskellene øges med årene, viser det sig nu, efter en forskergruppe er vendt tilbage forsøgsgruppen.

"Den tredjedel af børnene, der ikke kunne foretage behovsudskydelse, har i dag i gennemsnit højere kropsvægt. Der er en øget forekomst af crackmisbrug, de er oftere skilte fra deres partnere, har dårligere betalte job og klarede sig også dårligere på universitetet," siger professor i neurovidenskab og psykologi, John Jenides, der arbejder sammen med den nu 70-årige Mischel ifølge politiken.dk.

Måske hjælp på vej
Forskerne er nu gået på jagt efter den præcise mekanisme mellem behovsudskydelse og senere succes i livet. En mekanisme, de håber at kunne bruge aktivt til hjælp for mange.

"Hvis der er betragtelige forskelle i små børns evne til at udskyde behov, og den evne ser ud til at være stabil de første 40 år af ens liv, så antyder det, at en stor del af din opførsel gennem livet kan forudsiges på et meget tidligt stadie. Og så kan man forestille sig et træningsprogram, hvor børn, som er dårlige til behovsudskydelse, kunne få nogle værktøjer. Dermed kunne det få gennemgribende betydning senere i deres liv," siger John Jenides ifølge politiken.dk.

[email protected]

Kilde: