Myten om forbrugslånstagerne

Peter Wang,

22/02/2018

Virkelighedens forbrugslånetager er ikke som mange går rundt og tror. Det er nemlig ikke en samling af dårlige betalere eller folk fra svage samfundsgrupper, men hr og fru Danmark med styr på økonomien.

En ny undersøgelse fra Lendme viser, at personer der søger og får godkendt et forbrugslån i høj grad er en gennemsnitsdansker med en fornuftigt månedsindkomst og styr på økonomien.

Ifølge Lendme er ca. 35% af dem, som optager et forbrugslån i alderen 25-34 år, mens 40% er i alderen 35-54 år. Der er en lille overvægt af mænd, som ansøger og får udbetalt et forbrugslån.

Lendmes undersøgelse viser også, at den gennemsnitlige brutto månedsløn ligger på 32.250 kr., hvilket ifølge Danmarks statistik svarer til, hvad omkring halvdelen af den danske befolkning tjener.

Udover fast arbejde og fornuftig løn, viser Lendme’s undersøgelse også, at 39% af forbrugslåntagerne ejer en bolig enten i form af hus, ejerlejlighed eller andelsbolig. De resterende bor til leje.

Vi har også lavet en infographic, der viser flere spændende tal. Klik her for at se den.


Kreditvurderingen hos bankerne

Inden bankerne låner penge ud, foretager de en kreditvurdering af den potentielle kunde. Vurdering skal sikre, at ansøgeren, som vil låne penge, har nok luft i økonomien til at kunne tilbagebetale et lån, samtidigt med at personen har råd til at leve, som han gør på det tidspunkt, der ansøges. Ud over hensynet til, at kunden skal have råd til at optage et lån, er banken også kun interesseret i at låne penge ud til personer, der kan betale tilbage.

Kreditvurdering afhænger af den enkelte bank, men indeholder en vurdering af personens indkomst, herunder aktiver (i form af ejerbolig, bil etc.), gældsposter samt faste omkostninger.

Ifølge grundlægger og administrerende direktør hos Lendme Frederik Murmann, er undersøgelsen et godt eksempel på, hvorfor det er forkert forbinde forbrugslåntagere med dårlige betalere og folk fra en lavere social klasse.

“Vi ved fra alle de forbrugslån, vi formidler, at dem som får et lån er folk med styr på deres økonomi, da det simpelthen ville være imod reglerne for bankerne at udstede lån til personer med dårlig økonomi, samtidigt med at det heller ikke vil være i bankernes interesse at låne penge til folk, der med stor risiko ikke betaler pengene tilbage”, fortæller Frederik Murmann.


Hver 4. dansker har haft en forbrugslån

Megafon foretog i 2015 en undersøgelse af det danske forbrugslånsmarked, på vegne af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Den viser, at 25% af alle danskere har haft ét eller flere forbrugslån.

Undersøgelsen bekræfter de tal, som Lendme kan se i forhold til indkomstniveauet på danskere, der har taget et forbrugslån. Derudover viser undersøgelsen også, at der er en overrepræsentation af personer med en indkomst efter skat på mellem kr. 30.000 til 50.000 kr., som tager et forbrugslån.