Landbruget sætter venstrefløjen til vægs: Halverer brugen af pesticider – og har for længst nået målsætninger

Siden 2011 er landbrugets anvendelse af såkaldte værnemidler faldet med 52%. Samtidig viser ny forskning, at bekæmpelsesmidlet Round-Up stort set er ufarligt for mennesker.

Lars Bjørknæs,

24/03/2021

Landbrugets kritikere er hårdt ramt af to nye rapporter fra det officielle Danmark. Rapporterne fastslår, at landbruget bruger stadig færre giftstoffer, og at det meget anvendte ukrudtsmiddel, Round-up, stort set er ufarligt for mennesker. En konklusion omkring ukrudtsmidlet der kommer på trods af, at det ellers i noget nær årtier har fået skyld for en række alvorlige bivirkninger.

I Miljøstyrelsens nye rapport, Bekæmpelsesmiddelstatistik 2019, fastslås, at "landbrugets brug af belastende pesticider falder". Denne udvikling har været i gang siden 2011, og de mængder værnemidler til bekæmpelse af svampe og skadedyr, som landbruget brugte i 2019, er 52% mindre end for 8 år siden.

Faktisk er landmændenes forbrug af bekæmpelsesmidler faldet langt mere end forventet. Det kan man se på den såkaldte pesticidbelastningsfaktor (PBI). Den viser udviklingen i miljø- og sundhedsbelastningen fra de pesticider, danske jordbrugere køber til at bekæmpe ukrudt, svampe og andre skadevoldere i deres afgrøder. Målsætningen for pesticid-strategien for 2017-2021 lyder, at PBI maksimalt må være på 1,96. I 2019 var tallet 1,57.

Den anden gode nyhed for landbruget - og i øvrigt rigtig mange have-ejere - stammer fra en ny forskningsrapport, udarbejdet på Aarhus Universitet. Rapporten har titlen "Effects of Glyphosate on the Intestinal Microbiola", og den gengiver resultaterne af en række forsøg i forhold til at finde ud af, hvilken skadevirkning, glyphosat-rester har på tarmsystemet i levende væsener.

Her konkluderer forskerne: Der skal meget store doser til for at give en virkning, og der er således ingen grund til bekymring i forhold til stoffets virkning på tarmbakterier og deraf følgende sundhedseffekter".

Med andre ord: Endnu en videnskabelig undersøgelse, som fastslår, at Round-up er blandt de mest skånsomme og effektive ukrudtsmidler, vi har.