Game over: Nu er de borgerlige også blevet corona-totalitære

Claes Kirkeby Theilgaard,

13/08/2020

Venstre kalder sig selv “Danmarks Liberale Parti”, og burde derfor gerne være en liberal modvægt til den voldsomme og grænseoverskridende socialdemokratiske magtudøvelse, vi har set folde sig ud under udbruddet af coronavirus.

Desværre har Venstre langtfra været den borgerligt-liberale opposition, der har været desperat brug for. De lagde sig - som alle andre partier - fladt ned for hastelove med historisk vidtgående magtbeføjelser til Mette Frederiksen, Magnus Heunicke og de andre socialdemokrater. Ja, de har knapt nok magtet at kritisere regeringen, når der ellers har været endog meget gode grunde til det.

At partiet har en så tandløs formand som Jakob Ellemann-Jensen er nok en del af forklaringen. Tandløs kan man til gengæld ikke på nogen måde beskylde næstformand Inger Støjberg for at være. Nu har Støjberg tilmed overgået den socialdemokratiske regering i vanvittige, totalitære corona-tiltag. Det bør være årsag til bekymring.

Venstre-næstformanden mener, at den stigende smitte i bl.a. somaliske miljøer i Aarhus skal bekæmpes med tvangsindlæggelser. Smag lige lidt på den: et såkaldt “liberalt” parti, der angiveligt går ind for personlig frihed, vil sende lovens lange arm ud i folks hjem for at kontrollere, om de overholder deres isolation. Gør de ikke det, skal de frihedsberøves og tvangsindlægges.

At sådanne totalitære politibesøg overhovedet er en mulighed i et frit land som Danmark skyldes, at et enigt folketing tidligere i år stemte “epidemiloven” igennem. Denne lov trådte i kraft den 17. marts, men det er helt nyt, at Støjberg nu vil tage den systematisk i brug.

Loven blev ikke engang brugt, da coronaepidemien var på sit højeste. Nu, hvor epidemien i store træk er løjet af, vil Støjberg så tage det ultimative indgreb i den personlige frihed i brug. Hvad foregår der?

Desværre møder Støjbergs forslag opbakning fra Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti. Ja, det får endda rosende ord med på vejen fra Liberal Alliance. Med andre ord er alle de borgerlige partier nu sprunget ud som corona-totalitære. De burde skamme sig.

De seneste mange måneder har Mette Frederiksen fået lov til at agere enehersker og magtfuldkomment diktere over næsten enhver afkrog af det danske samfund. Det har betydet, at vi danskere har måttet finde os i, at vores helt grundlæggende frihedsrettigheder er blevet sat ud af spil.

Under coronakrisen svigtede de borgerlige partier deres ansvar som opposition til regeringens totalitære tiltag. Nu, hvor krisen mere eller mindre er løjet af, giver de borgerlige sig så til at overgå regeringen i corona-totalitarisme.

Der skal herfra lyde en sjælden tak til Enhedslisten, der som det eneste parti oprigtigt siger fra overfor Støjbergs forslag om tvangsindlæggelser. Partiets sundhedsordfører Peder Hvelplund kalder forslaget et “vidtgående og drastisk indgreb i borgernes frihedsrettigheder”, og det har han jo helt ret i.

Tænk, at man i 2020 skal kigge mod Enhedslisten hvis man vil finde folk, der forsvarer helt almindelige liberale, borgerlige rettigheder.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.