Partier raser over klimaminister: Han løber fra sit løfte

Klimaminister Dan Jørgensen (S) valgte under Folketingets spørgetime at gå imod et bredt flertal i Folketinget og udskyde vigtige forhandlinger.
 Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er kommet i strid modvind på Christiansborg. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er kommet i strid modvind på Christiansborg. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

28/05/2020

Da bæredygtighedsordfører Marie Bjerre (V) under Folketingets spørgetime onsdag spurgte klimaminister Dan Jørgensen om, hvornår han havde i sinde at indkalde til forhandlinger om alternative drivmidler, fik hun ikke det svar, hun havde regnet med. For i stedet for at indkalde til forhandlinger på denne side af sommerferien, som et bredt flertal herunder Socialdemokratiet har vedtaget, valgte ministeren i stedet at rykke forhandlingerne til efter sommerferien uden at komme med en nærmere dato. 

Det frustrerer Marie Bjerre, der havde håbet, at ministeren ville have en dato for, hvornår forhandlingerne kunne påbegynde. 

”Jeg er meget skuffet over ministerens svar, og jeg synes, at det er respektløst overfor Folketinget at gå imod Folketingets opfordring til at indlede forhandlingerne på denne side af sommerferien”, siger hun, og henviser således til vedtagelsestekst V 56, der opfordrer regeringen til at indlede forhandlingerne på denne side af sommerferien – en tekst Socialdemokratiet selv har underskrevet. 

”Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, kræver det, at forbrugere og virksomheder ved, hvad de kan forvente. Problemet med alternative drivmidler er, at sidste års forhøjelse af iblandingskravet for biobrændstoffer kun gælder for 2020. Branchen ved reelt ikke, hvilke krav der gælder næste år. Det er totalt uholdbart, siger Marie Bjerre. 

Også SF’s klima- og energiordfører, Signe Munk er utilfreds med ministerens svar:

”Sidste år indgik vi en aftale om biobrændstoffer, som mest af alt var en feberredning for ikke at komme i karambolage med EU. Derfor var det vigtigt for os, at det fremgik i aftalen, at der skal en ny langsigtet aftale med fokus på at fremme brændstoffer med mindst muligt klimaftryk. De forhandlinger skulle starte før sommer, men nu løber ministeren fra sit løfte”, siger hun og fortsætter: 

Vi har brug en langsigtet plan for at fremme efterspørgslen på grønnere brændstoffer, så vi kan sikre forudsigelighed for leverandørerne og fremme et marked for de mest CO2-fortrængende grønne brændstoffer, herunder selvfølgelig også elektrofuels udviklet på grøn strøm” 

På den baggrund indkalder Socialistisk Folkeparti, Konservative, Radikale Venstre og Venstre ministeren til samråd, hvor de vil forsøge at få svar på, hvornår ministeren vil indlede forhandlingerne om at fremme alternative drivmidler.