Kontakt 180Grader.dk

- Annonce -

6

Skrevet af Ulrik B. Petersen 1580 dage siden - Direkte link

Overskriften forekommer noget overdrevet. Vist blev der tabt noget land i 1864, ligesom efter Napoleonskrigene, hvor Danmark holdt på den tabende hest. Men hvem var det der tabte? Vist mest kongen, tror jeg.

Hvad angår 1864 kunne man spørge: Ville den almindelige dansker i dag være lykkeligere, hvis Danmark i dag også talte Flensborg og andre byer i Sydslesvig? Og er vi mere lykkelige med Færøerne og Grønland som danske regioner end vi vi ville være uden? Jeg spø'r bare.


Skrevet af Hanzi 1580 dage siden - Direkte link

Du gør grin, ikke? Altså Danmark mistede 1/3 af sit territorium og 2/5 af sin befolkning efter i flere hundrede år at have kæmpet for retten til bare at tale og skrive dansk. Hvis du havde spurgt folk i Jylland, så tror jeg nok, at de hellere ville have undværet Sjælland end Sønderjylland.

Men i øvrigt, jeg kan takke krigene mod Pressen, Østrig og de tyske indvandrere og kartoffelbønder og toldere, embedsmænd og kommisærer i Slesvig-Holsten for, at jeg overhovedet er dansker, da min fjerne forfader var en svensker, som meldte sig som frivillig i 1848 og valgte at blive efter krigen og tage en sving-om med Maren i høet. 


Skrevet af Ulrik B. Petersen 1580 dage siden - Direkte link

Jeg gør ikke grin. Hvad der tabtes, betyder i dag ikke en døjt. Det ville det måske gøre for nationalister, men du vil sikkert indrømme at nationalisme er en noget luvslidt drivkraft hos de fleste i dag. Vi har åbne grænser og kan færdes og handle overalt inden for EU, og mig bekendt er det da især jyderne der har fornøjelse af det. Mon ikke at der er en betydelig større frihed for den enkelte, end den der fandtes før krigene?

Jeg har gennem mit liv ikke mødt nogen, der beklagede tabene, det skulle da lige være visse nostalgiske historielærere. Jeg kender mange jyder, er endda gift med en, men tabet af Sydslesvig har aldrig spillet noget rolle.

Grænsen mod Tyskland ligger i øvrigt i dag, hvor den ligger, efter en folkeafstemning i 1920.

Skulle man tage dig på ordet, burde vi vel så også begræde tabet af Skåne, Halland og Blekinge samt Norge? Og mens jeg er i gang, blev England også regeret af hele tre danske konger i rækkefølge. Det land tabte vi også.

Du skal være logget ind for at kommentere artikler. Du kan logge ind her!

Flere artikler fra Bøger

6
8
8
5
8
9
31
3
13
34
19
5
26
3
20
20
3
16
22
10

- Annonce -


Om Hans Christian Davidsen
• Født i Haderslev 1965. • Student fra Haderslev Katedralskole 1985. • Højere Handelseksamen på Haderslev Handelsskole 1986. •...

Se Hans Christian Davidsens profil
eller
Følg Hans Christian Davidsen
Afstemning
Vil du stemme på "Årets Dansker" på Berlingske Tidende?

- Annonce -