Radon på dagsordenen?

For nogle år siden læste jeg første gang om radon i denne artikel i Ingeniøren

Ikke angivet Ikke angivet,

26/10/2017

For nogle år siden læste jeg første gang om radon i denne artikel i Ingeniøren. Sidste år blev jeg så igen mindet om at radon overhovedet findes og at forskningen igen har dokumenteret de sundhedsmæssige risici forhøjede niveauer kan medføre. Alene det at der ifølge myndighederne årligt dør flere på grund af radon end i trafikuheld synes jeg var og er påfaldende. Jeg besluttede mig derfor at læse lidt op på det og fandt bl.a. Sundhedsstyrelsens side om emnet som en god og uvildig informationskilde.

Radon er en radioaktiv gasart som findes naturligt i undergrunden og derfra kan sive ind i bygninger. Det forhold at vi bygger bedre huse medfører så tilsyneladende at radon kan ophobe sig i skadelige koncentrationer. Der er tale om at man skal være udsat for radon i større mængder over længere tid - formentlig flere år. Til gengæld er de skadelige virkninger nogle der kommer snigende. Man mærker jo ikke at man indånder den radioaktive gasart. I hvert fald ikke før efter 5-10 år hvor man måske får de første symptomer på lungekræft eller leukæmi, der er de typiske udslag. Det er vel også denne mangel på ”sense of urgency”, der gør det nemmere at udskyde tiltag end f.eks. trafiksikring.


Da jeg først fik læst mere om radon blev jeg klar over at jeg gerne ville vide om der er for meget radon der hvor jeg opholder mig mest. Det nærliggende var i mit eget hjem (et etplanshus fra 1978). Jeg besluttede mig derfor for at få foretaget en radonmåling. Efter at have ringet rundt til et par virksomheder, der alle dukkede frem i Googles resultater, endte jeg  med at købe en radonmåling her. Det gik overraskende smertefrit idet jeg nu har placeret de små målebokse tre steder i mit hus. Om 7 uger skal de så sendes til firmaets laboratorie, hvorefter jeg får at vide om der er for meget radon de forskellige steder derhjemme. Hvis der er må jeg forholde mig til hvordan jeg får nedbragt niveauet. Det fik mig til at tænke på at andre steder jeg ellers opholder mig meget. Det var nærliggende at tænke på min arbejdsplads -et kontorjob- hvor jeg normalt tilbringer 40-45 timer om ugen i omkring 45 af årets uger. Nu har jeg så fået min arbejdsgiver med på idéen og vi har fået bestilt en radonmåling som er sat i gang sidste uge.

Jeg mener at vi alle har ret og pligt til at tage ansvaret for vores eget helbred. Om det er motion, kost eller -som her- et godt indeklima. Derfor er det også nærliggende at vi selv er bevidste om hvad der kan gøres og eventuelt at vi får målt radon i hjemmet. Det samme vil man jo gøre hvis der er mistanke om skimmelsvamp, råd eller andet der hvor man opholder sig. Men hvem har ansvaret på arbejdspladser og ikke mindst i offentlige institutioner som vuggestuer, børnehaver og skoler? Her opholder vores børn sig jo i mange timer hver dag. Der har været debat om det i flere af landets kommuner. Senest i september i år, hvor Politiken præsterede en artikel, der kunne berette at der ikke måles radon i københavnske daginstitutioner, men at der muligvis er ved at være politisk opbakning til at ændre det, så det bliver en fast rutine fremover. 


Når man betænker hvor mange ressourcer der hvert år bruges på at øge trafiksikkerheden – og dette da med god grund – er det min holdning at der også bør være et større fokus på radon i fremtiden. Hvis Sundhedsstyrelsens tal er rigtige, dør der hvert år omkring 300 dansker som direkte konsekvens af at have været udsat for radon. Dette kan sammenlignes med føromtalte trafikuheld, hvor der heldigvis ”kun” var 216 dræbte i 2016. Der er jo ingen tvivl om at sidstnævnte tal er blevet reduceret væsentligt i de seneste årtier, bl.a. på grund af offentlige kampagner og tiltag.


Hvad mener I om måling for radon? Er det et ansvar for politikerne, de enkelte borgere eller en blanding?


Jeg kom i min egen søgen om viden om ovenstående frem til at EU nu har besluttet at indføre et direktiv, der skal medvirke til at sætte øget fokus på problematikken og måske også stille krav til hvor meget radon der må være i hjem, arbejdspladser og institutioner. Spændende bliver det hvilken effekt dette vil have i praksis. Ifølge denne lidt ældre artikel fra Licitationen er der sat gang i nogle tiltag allerede, mens det undersøges hvad der har størst effekt.


Kilde: