EU-restauratører truer myndigheder med sagsanlæg: Rygeforbud skader os

Dele af den europæiske serveringsbranche går nu til modangreb på myndighedernes rygeforbud i restauranter og cafeer i EU, som har påført dem store økonomiske tab, mener de.

Det sker med stiftelsen af organisationen HoReCa Claim Europe (oversat: europæiske restaurations-krav), som er en sammenslutning af belgiske og hollandske restauratører, der er utilfredse med de tab, de har lidt, fordi rygelovene har forbudt dem at bestemme deres egne rygeregler.

HoReCa Claim truer både den hollandske og belgiske stat med at rejse erstatningskrav, efter at forfatningsjurister i de to lande har vurderet, at restauratørernes krav overfor myndighederne er legitime, hvis de kan påvise, at tabene stammer fra rygelovene. Og det mener restauratørerne, at de kan. 

De mener også, at myndighederne selv har tabt på rygelovene. I Belgien har organisationen beregnet, at rygeforbuddet fra 2011 koster den belgiske stat over en milliard euro om året i manglende skatter og afgifter, svarende til 7,5 mia danske kroner. ”Hvad koster det i andre lande?” spørger HoReCA Claim

Anerkender ikke, at passiv rygning er en sundhedsfare 

Organisationen anerkender ikke myndighedernes påstand om, at rygeforbud var nødvendigt af hensyn til de ansattes sundhed. De kalder det ”et bedrag”, at myndighederne og medicinalindustrien i fællesskab har bildt folket ind, at passiv rygning er en sundhedsfare. 

Men selv hvis påstanden var sand, giver det ifølge HoReCa ikke myndighederne ret til at indføre rygeforbud og dermed give de ansatte krav på en røgfri arbejdsplads. Mange jobs er risikofyldte, men de forbydes jo ikke af den grund:

”Ingen er tvunget til at udsætte sig selv for fare, ligesom alle har friheden til at vælge en røgfri arbejdsplads,” skriver HoReCa Claim i den danske udgave af deres pressemeddelelse.

Opfordrer restauratører til at deltage i et samlet sagsanlæg

Organisationen opfordrer nu samtlige restauratører og cafe-ejere i Europa til at henvende sig, hvis de har lidt tab som følge af rygelovene - også danske restauratører. Det er påvist i mange lande, fx. England, Irland, Spanien - og også i Danmark, at rygelovene har haft negativ effekt på omsætningen i branchen, uafhængigt af den økonomiske krise. Specielt på barer og cafeer. 

I første omgang vil HoReCa Claim indsamle og opgøre alle kravene mod myndighederne i Holland og Belgien.

”Når kravene er bekræftet af et regnskabskontor, vil der blive rejst erstatningskrav, med mindre staten er villig til at indgå et forlig. Mulighederne for at sagsøge andre interessegrupper, der har deltaget i dette bedrag, undersøges også,” hedder det i pressemeddelelsen

Organisationens kamp mod de hollandske myndigheder har foreløbig ført til en markant slækkelse af rygeloven i Holland. Her generobrede over halvdelen af cafe-ejerne deres ret til selv at bestemme rygereglerne på deres ejendom i 2011, efter at Holland først havde indført rygeforbud på samtlige serveringssteder i 2008.

Læs artikel

85 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere