Internationalt magasin roser dansk landbrug som verdens bedste

Det har fået uset ringe opmærksomhed herhjemme, at det internationale anerkendte magasin The Economist roser dansk landbrug til skyerne i artiklen ...

Rasmus Ole Hansen,

20/01/2014

Det har fået uset ringe opmærksomhed herhjemme, at det internationale anerkendte magasin The Economist roser dansk landbrug til skyerne i artiklen ”Bringing home the bacon” fra begyndelsen af januar.

Politikere og meningsdannere plejer ellers at være hurtige til viderebringe selv den mindste ros fra udlandet af vores lille land.

Nu handler The Economist ros denne gang om landbruget. Selv om dansk politik de seneste mange år ikke har villet indse det, så er dansk landbrug i verdens klasse. Netop den manglende politiske og mediemæssige opbakning til landbruget nævner The Economist også i artiklen.

Bringing home the bacon er et engelsk udtryk der svare til danske at skaffe mad på bordet. Dansk landbrug er sammen med olieindtægterne fra Nordsøen om noget det der holder hånden under det danske velfærdssystem. Investeringer i begge er dog ikke noget der er stemmer i politisk. Landbruget skal endda ofte lægge ører til at erhvervet kun overlever gennem landbrugsstøtte. Landbrugsstøtten udgør da også ca. 100 millioner Euro fra EU, hvor den største modtager er staten selv. Til sammenligning eksporterer dansk landbrug for 16,1 milliarder Euro og tallet er stigende.

Dansk landbrug klarer sig faktisk rigtig godt trods stramme restriktioner fra politikerne og mediernes hetz. Et eksempel på mediernes dæmonisering nævnes Borgen, hvor det var svinebønderne, der skulle hænges ud.

Politikerne er også efter landbruget. Ikke med røverhistorier, men med skatter og afgifter. Vandmiljøplaner fylder f.eks. meget og der er i flere omgange pålagt landbruget afgifter med vandmiljøet som begrundelse. Desværre for politikerne måtte miljøstyrelsen til sidst offentliggøre de vandmiljøprøver som efter et EU- direktiv er blevet foretaget siden 70erne. De viste at i hvert fald de to seneste vandmiljøplaner ikke er vedtaget ud fra saglige kriterier. Til skade for landbruget.

Vi er rent faktisk er verdens bedste til noget, som ikke blot handler om at have højest skattetryk.

Vi tjener tilmed mange penge på det.

At der ikke er mange stemmer i landbrug burde ikke få os til at slagte gåsen, der ligger guldæg. I stedet bør vi skabe endnu bedre vilkår for hele fødevareindustrien. Det burde vi selv kunne se uden at få det af vide af et internationalt tidsskrift.  

Bragt i Horsens Folkeblad den 16. januar

Kilde: