Massivt løngab mellem nyuddannede kandidater vækker opsigt - Erhverv - LIVE

Når fremtidige studerende skal søge studie kan de fremover se hvad en nyuddannet tjener

_slettet_bruger_13809 Ikke angivet,

02/05/2015

Når fremtidige studerende skal søge studie kan de fremover se hvad en nyuddannet tjener. 

Mens nyuddannede kandidater i design, arkæologi, kunsthistorie og litteraturvidenskab kan se frem til en gennemsnitsløn på under 20.000 kroner om måneden, når de efter mindst fem år på skolebænken skal ud på arbejdsmarkedet, kan en kandidat i forsikringsmatematik indkassere 50.000 kroner i løn om måneden.

Det er der så straks nogen der har ondt i røven over, fordi det at gå på universitet handler for dem om ikke at blive kvalificeret til et arbejde men at have et studium, der passer den studerende bedst. What the fuck!

Fra flere sider anklages ministeriet for at ville adfærdsregulere de unge og skubbe dem i én bestemt retning: mod pengene. Danske Studerendes Fællesråds formand Yasmin Davali kalder det »et politisk forsøg på at presse de studerende til at vælge de uddannelser, der tjener flest penge«, frem for at hjælpe dem med at finde det studium, der passer dem bedst:

»Ministeren sender et klart signal om, at det er løn og fast arbejde, der er det vigtigste, når man skal vælge sit fremtidige studium.«

En minster jeg ikke anede eksisterede tilhører også samme gruppe, hvor man skal vælge med hjertet:

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) afviser kritikken og kalder ’Uddannelseszoom’ »et brugbart værktøj« for fremtidens studerende:

»Jeg vil aldrig selv rådgive mine børn til, at de skal kigge efter løn, når de vælger uddannelse. De vælger efter hjertet, og forhåbentlig har de også hjernen med. Det er jeg helt overbevist om, at de fleste mennesker vil fortsætte med.«

Hvad er der galt med de mennesker? Hvorfor vil man ikke det bedste for ens børn og "rådgive" ens børn til at få et job med den højeste løn? Hvis man interesserer sig for oldnordisk-filologi, så kan man da bare læse om det i sin fritid. Det kan da for helvede ikke være vores andre problem at skulle finansiere det!?

Jeg har passeret gennem det danske uddannelsessystem og jeg har ikke kunne bruge det jeg har lært til meget. Jeg kunne have gået ud af 7. klasse og komme i lære som det jeg laver nu i det private, men nej jeg skulle lige i 10. klasse, gymnasiet og universitet og læse en masse ubrugeligt. Efterfølgende har jeg skulle starte forfra med et "håndværk".

Alle universitetsuddannelse burde være som håndværkeruddannelser, hvor man lære et fag samtidig med at man er i praktik eller fungerer som lærling. Det er spild af resurser at have 100% teoretiske uddannelser, som ikke kan bruges til noget. 10% af en årgang kunne måske tage en 100% teoretisk linje. De sidste 90% skulle tage lærlinge vejen, fordi det er alligevel den vej de ender med efterfølgende.