Kontakt 180Grader.dk

- Annonce -

62

Skrevet af roehakker 1605 dage siden - Direkte link

Denne fortælling kan tusindvis af Danskere nikke genkendende til , livet på landet i halvtredserne og tresserne gjorde folk ydmyge men samtidig var der sammenhold i de små kår , hvor naboerne hjalp hinanden og sjovt nok tøjet var lappet men der var altid mad på bordet , når familien i dag mødes og man klager , fortæller den 90 årige ane at han som 11 årig blev taget ud af skolen for at blive sendt på landet for at forsørge sig selv , dette bliver selvfølgelig fortalt med en vis stolthed i stemmen .


Skrevet af Kurt Birk Jensen 1605 dage siden - Direkte link

Et af problemerne med et moderne økonomisk kollaps er at mange moderne mennesker slet ikke kan overleve uden en lønindkomst og et sted at købe deres dagligvarer.

Vi kan regne med at både manglende indtægt og ditto mulighed for at forsørge sig selv vil slå rigitgt hårdt i en sådan situation.


Skrevet af Louis B. Knockel 1605 dage siden - Direkte link

Mange tak, hr. Petersen. Evt. yngre læsere bedes bemærke, at hr. Petersens indlæg handler om 1950'erne, ikke middelalderen eller vikingetiden i Danmark. 

- Annonce -

- Annonce -


Skrevet af Andreas Baumann 1605 dage siden - Direkte link

Ja, det virker unægteligt lidt fjent for os hvis oldeforældre også var byboere og som kun kender landbruget fra udflyttede old-hippier. :)


Skrevet af PeterCph 1605 dage siden - Direkte link
Tak for et spændende indlæg.

Skrevet af Jørgen Olsen 1605 dage siden - Direkte link

Som bysbarn erindrer jeg mange diskussioner om netop forholdet byboer og landboer i min familie som var sådan cirka ligeligt opdelt i de to grupper og som hver især havde deres romantiserede forestilling om hvor nemt livet hhv. på landet og byen var.

Derfor var det en befrielse for os børn at komme på landet og erfare mange af de ting du skriver om, og få langt større respekt for hårdtarbejdende mennesker og de besværligheder de som selvstændige erhvervsdrivende kæmpede med. At få tilsendt en høne fra landet i en papkasse og vi havde fest i flere dage. En sådan smag kan vel næppei dag  findes hos butikkernes dyrlægekontrollerede og ensartede fjerkræ? Vi faldt sundt bevidstløse i søvn efter lange dage med frisk luft og fysisk arbejde, og en god solid afsluttende landbokonemiddag. Langsomt blev denne stolte selvejerkultur, så kvalt ved de mange regulativer og forordninger og krav som fik lukket så mange af de små brug helt ned. De kunne så drage til byen og på egen krop erfare 'velsignelserne' ved et gennemreguleret byliv - det blev for nogle et kæmpechok.


Skrevet af Jacob Lund 1605 dage siden - Direkte link

Befriende og dejlig læsning. =/:-)

 

Kunne skrive noget tilsvarende fra kystfiskermiljøet, tiderne har ændret sig meget siden da.

 

Til det bedre?


Skrevet af Knud Nielsen 1605 dage siden - Direkte link

Som det var hos os dette var, har været med til det hele, desuden var der 9 børn der skulle have mad og klæder, vi havde 2 cykler til deling,og vores far døde da jeg var 12 år, der var 2 mindre børn, dem fik jeg lov til at passe, måtte GÅ i skole , der var 4 km, men ingen cykel, ellers ligesom der er skrevet.

Kan så oplyse at vi faktisk alle fik en uddannelse, 2 med landbrug, men ellers tømrer,smed,maskinarbejder , salgsmedarbejder o m a , den sidste af flokken fik oven i købet realskoleeksamen! 


Skrevet af slettet bruger 771 1605 dage siden - Direkte link

Dem der ikke fatter pointen her, de hører til velfærdsstatens hjernevaskede snotforkælede yngel, der ikke har prøvet at stå en ægte livskrise igennem. Dem der ikke har prøvet, at tro seriøst i længere tid, at de skulle dø snart! Tak for et smukt indlæg!


Skrevet af Daniel Bruun 1605 dage siden - Direkte link

Det der med at tro man skulle dø... Vil du ikke være venlig at uddybe? Det lyder interessant.

 

Og også en gang tak til Thomas herfra. Flot indlæg du har begået dig der.


Skrevet af slettet bruger 834 1605 dage siden - Direkte link

Igen tak for dine indlæg Thomas (jeg har lært det nu). Altid indlevende, nærværnede og spændende glimt i de små tidslommer.


Skrevet af _slettet_bruger_6382 1605 dage siden - Direkte link

Tak for en god klumme.


Skrevet af Otto Kjærgaard 1605 dage siden - Direkte link

Jeg er født ca 15år senere, end Thomas Pedersen, og omkring 1960, hvor jeg startede i skole, var der stadig få penge blandt folk. Thomas Pedersens  fortælling er en meget god beskrivelse af livet på landet efter Krigen og hvad, der optog folk i dagligdagen, mange havde det som beskevet, nogle havde mindre og nogle havde lidt mere overskud, men i forhold til i dag havde alle meget lidt.Det var mere normalt end unormalt, at børnenes tøj blev lappet, når det blev slidt. Hovedparten af børnenes forældre havde endnu ikke bil, mange havde endnu ikke fået telefon, flere havde ikke toilet med træk og slip. Der var masser af butikker, men vareudvalget var meget begrænset. Der var ikke mange penge blandt folk, men man kan ikke tale om, at der var egentlig nød. jeg kan som kuriosum nævne en ældre dame, der levede af at repare tøj og sy brugt tøj om, hun rejste rundt på de større gårde på egnen og blev hvert sted nogle dage og fik et par håndører samt kost og logi for at sy, hun havde ingen fast bopæl, men  20 til 30 forskellige steder boede hun på skift. Jeg oplevede dog, at de fleste havde et godt liv trods få penge, men jeg husker dog et par enkelte undtagelser, f.eks en familie, der havde fået fat i en gammel udrangeret bus og boede i den på et stykke jord de havde lånt af en landmand. Fra 1960 til 1968 skete, der en eksplosiv stigning i velstanden, stortset alle familier fik egen bil, telefon, fjernsyn og allerede i 1968 var det ikke et særsyn, at unge lærlinge købte egen bil, når de blev 18. Udlandsrejser var for de få i 1960 og det var sjældent længere væk end Norge eller Østrig. I slutningen af 60erne tog folk på charterferie. Ingen sultede, men mad var en dyr post i de fleste familier, derfor var det ikke uhørt, at der blev stjålet et par høns eller en gris. Selvom, der blev slået meget hårdere ned på tyveri og risikoen for at blive opdaget var stor. Tyveri af en gris f.eks, ville blive takseret til et par måneders fængsel.


Skrevet af Jeppe Juhl 1605 dage siden - Direkte link

Fremragende læsning. Em smuk og nøgtern beskrivelse af en meget nær fortid. Burde være obligatorisk læsning for vores historieløse ungdom (og politikere), der lever en ufattelig forkælet og privilgeret tilværelse...

 

Mange tak til Thomas Pedersen


Skrevet af slettet bruger 1681 1605 dage siden - Direkte link

Datidens ungdom var ufattelig forkælet og privilegeret. Jeg kender en person på 73 år, der blev uddannet til bygningsingeniør. Han gik blot op på ingeniørernes hovedkvarter i København, kunne frit vælge, hvilket job han ville have, og så kunne han ellers starte dagen efter.

 

Ungdommen og de kommende generationer kan se frem til et trist og fattigt liv på kontanthjælp, og folk ser underligt nok stadig meget ned på det, selvom antallet stiger og stiger, især blandt unge.


Skrevet af _slettet_bruger_1602 1605 dage siden - Direkte link

Kan du ikke selv se, at du lige har leveret et præmieargument for, at socialstaten er inde i en dødsspiral?


Skrevet af slettet bruger 1681 1605 dage siden - Direkte link

Det ved jeg ikke, om jeg har. Faktum er, at kommunerne den dag i dag fyrer folk i fleksjob, hvorefter de ansætter de selv samme personer i et løntilskudsjob, hvor de ikke har større udgift end kontanthjælpen, fordi man ikke får flere penge i tilskud, når det gælder det offentlige. Og hvis vi alle skal leve af kontanthjælp, dvs. os, der ikke er i arbejde, har kommunerne ikke de øgede udgifter til større løn samt pension, for det får de offentligt ansatte jo i dag, hvilket kontanthjælpsmodtagerne ikke gør. Derfor er der et kæmpe besparelsespotentiale for kommunerne ved at gøre dette.


Skrevet af _slettet_bruger_1602 1605 dage siden - Direkte link

Q.E.D.


Skrevet af slettet bruger 1681 1605 dage siden - Direkte link

Det behøver ikke at blive bevist, da der er tale om ren fornuft.


Skrevet af Kim Ursin 1605 dage siden - Direkte link

Det er noget forbandede svineri. I Odense er meget ivrig efter at få dagpengemodtagere ud at arbejde som lærere, de står faktisk og kan bruge 100 stysk, hvilket tilfældigvis er det samme tal som de fyrerede sidste sommer.....


Skrevet af slettet bruger 1681 1605 dage siden - Direkte link

De skal vel lave et eller andet for deres dagpenge, og det er meget mere fornuftigt end at gå på det samme jobsøgningskursus op til fem gange.


Skrevet af Thomas Petersen 1605 dage siden - Direkte link

stop dog den diskussion, som efterhånden intet har at gøre med mit oprindelige bidrag


Skrevet af slettet bruger 1681 1605 dage siden - Direkte link

Det har noget med at gøre, at man skal lave noget for sin overførselsindkomst.

Du skal være logget ind for at kommentere artikler. Du kan logge ind her!

Flere artikler fra Familie

5
5
3
19
11
29
5
3
9
27
35
18
27
11
18
9
7
4
22
21

- Annonce -


Om Thomas Petersen
Jeg har i næsten 35 år (1966-2000) forsket og undervist i Ruslands og Sovjetunionens historie ved Slavisk Institut på Aarhus Universitet. Er...

Se Thomas Petersens profil
eller
Følg Thomas Petersen- Annonce -