Værd at læse

00

Big Bang for børn - en advarsel

Hvis du er klikket ind på den her video fordi du leder efter noget pornografisk, eller fordi du tror jeg forsøger at advare folk imod at lære børn om Big Bang, evolutionsteori eller anden videnskab, så hids dig bare ned igen.

Det handler nemlig ikke om ovenstående, men i dag havde jeg den fornøjelse at kunne ledsage blandt andet min bonussøn på 5 år, til udstillingen "Days of the Dinosaur" som i disse dage turnerer i nærheden af min bopæl. Selve emnet og udstillingen er ganske prisværdig for en sund og nysgerrig dreng, og selvom man som voksen har set rigeligt med motoriserede plastik-figurer i diverse butiksvinduer fx omkring jul, var det bestemt glædeligt at kunne gå i barndom og nyde de fine figurer.

Og så var der så den her film. En 3D film på 25 minutter, som skruede forventningerne godt op. Den skulle fortælle om de imponerende kæmpeøgler og teorien om den meteor som udryddede dem, og det skulle foregå i børnehøjde. 

Skidt med, at filmen var eftersynkroniseret til dansk, uden at teksten var ændret fra spansk, og skidt med at fortælleren lavede tydelige bommerter i sin oplæsning og udtale (Helt ærligt, 'hurricanes' var ikke oversat, og kom midt i en opremsning). Filmen viste slet ikke ret meget om dinosaurer, men til gengæld en god del af universets begyndelse og jordens udvikling samt livets opståen, som nok skal give mulighed for nogen fede samtaler med knægten på længere sigt.

Det der skar mig i øjnene var de sidste 5 minutter af filmen. Da først ungerne var dybt fascinerede af en 3D film med rimelige effekter og spændende information, måtte de liiiige gøre opmærksom på, at mennesket i løbet af de sidste 200 år, har udryddet flere dyrearter og ødelagt jordens klima så meget, at udviklingen de sidste 65 millioner år, nærmest har været forgæves. På et øjeblik, og med billeder der henleder tanken på den mest kendte scene fra Kubrick's "A Clockwork Orange", blev børnene pludselig ansvarliggjort for et perspektiv på verden, de fleste af dem sikkert ikke engang kendte til endnu. 

Børn er simpelthen ikke klar til, at få at vide at jorden går under om ørerne på dem, og endnu mindre klar til at få at vide, at det er menneskernes (og altså deres egen) skyld at det sker. 

Så en advarsel og en opfordring til alle forældre derude:

Se en anden film om the Big Bang (det kan gøres bedre, og det er gjort) og skån jeres børn for et billede af verden, som de lige skal kunne forholde sig til, inden de tager stilling til alverdens klimateorier, ikke?

For helvede hvor er det tarveligt, at snige den slags ind ad bagdøren på den måde... 

Læs artikel

2 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere