Lars Løkke Lyver om Retsforbeholdet

Lars Løkke opfordrer til et ja, som han peger på, er afgørende for Danmarks fortsatte deltagelse i det europæiske politisamarbejde, Europol, selvom...

Isabella Balkert,

25/08/2015


Lars Løkke opfordrer til et ja, som han peger på, er afgørende for Danmarks fortsatte deltagelse i det europæiske politisamarbejde, Europol, selvom vi selvfølelig kan få en aftale med Europol.
Han slår samtidig fast, at et ja til at afskaffe retsforbeholdet ikke får indflydelse på den danske asyl- og indvandringspolitik.


Lars Løkke tillader sig at sige: "Aftalen muliggør ikke, at vi går med i den fælles asyl- og indvandringspolitik. Det står klippefast," understreger Lars Løkke Rasmussen. 
Men det står lige så klippefast som at påstå at Unionen er sten død.


Professor med speciale i grundlovsforhold, Peter Pagh siger: "Man kan ikke være halvt gravid. På samme måde forholder det sig med national suverænitet efter den danske Grundlovs §20.

Enten har vi suverænitet, eller også har vi det ikke. Derfor skurer det noget i ørerne på juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet, når et stort politisk flertal på Christiansborg vil gøre op med retsforbeholdet og samtidig sikre dansk selvbestemmelse på blandt andet udlændingeområdet ved at erstatte forbeholdet med en såkaldt tilvalgsordning.


Særligt når det sker med henvisning til en lignende ordning i Irland og Storbritannien. Til forskel fra de to lande forhindrer den danske grundlovs §20 nemlig, at de danske folketingspolitikere fra sag til sag kan vælge, om Danmark skal være omfattet af det overnationale samarbejde eller ej.
Enten er en kompetence på et område overladt til EU, eller også er den ikke overladt. Og hvis en kompetence overlades, skal det ske efter proceduren i § 20, det vil sige med fem-sjettedel flertal i Folketinget eller folkeafstemning."


”En tilvalgsmodel indbefatter, at man siger ja til at afgive suveræniteten på alle områder, der er omfattet. Som den politiske aftale ser ud, smider man derfor hele det retslige samarbejde på bordet til en folkeafstemning,” siger Peter Pagh der anklager regeringen for Kreativ grundlovs-fortolkning

Det vil skabe en særegen situation, hvor den danske befolkning statsretligt har afgivet suveræniteten på området, men hvor ”pakken ikke er modtaget” EU-retligt, som Peter Pagh udtrykker det.

Det danske retsforbehold med alle dets undtagelser i forhold til asyl- og indvandrerpolitik, politiefterforskning og strafferetligt samarbejde vil på den måde være en saga blot. I stedet vil de danske undtagelser blive forankret i EU's Lissabon-traktat og være af ren politisk karakter. Læs mere her:

http://www.altinget.dk/justits/artikel/professor-tilvalgsordning-kraever-fuld-afgivelse-af-suveraenitet
Og her:

http://www.altinget.dk/artikel/loekke-der-er-intet-alternativ-til-et-ja?ref=newsletter&refid=18118&SNSubscribed=true&utm_source=Nyhedsbrev&utm_medium=e-mail&utm_campaign=altingetdk

Kilde: