Værd at læse

17

Saudi-Arabien mod Iran - holder vi med den forkerte?

Professor i statskundskab ved Københavns universitet Peter Nedergaard har skrevet dette kortere indlæg om vores (den vestlige verden) relationer til de to mellemøstlige konkurrenter, Saudi-Arabien og Iran. 

For som det er i dag ligger Vestens klare allianceforhold med Saudi-Arabien, og på trods af atomaftalen med Iran fra 2015 er vores forhold til det shiamuslimske præstestyre utroligt anstrengt. Men måske burde vi overveje at vende de relationer på hovedet, foreslår Nedergaard. For selvom Iran bestemt ikke kan kaldes et demokrati, er der faktisk nogle demokratiske processer, som giver reel indflydelse til befolkningen - hvilket man slet ikke kan sige om Saudi-Arabien. Og selvom Iran støtter forskellige grupper som Hizbollah, som vi i Vesten ikke bryder os om, har det saudiske styre tætte forbindelser til den ideologiske tradition, al-Qaeda og Islamisk Stat er baseret på. 

Det giver Nedergaard grund til at konkludere følgende: "Derfor tyder en del på, at det mest er en gammel forstokket vane, at Vesten i den grad skal pleje venskab med Saudi-Arabien og vende ryggen til Iran."

Men Mellemøsten er et problematisk sted, hvor det er svært at finde ideelle partnere for os liberale vesterlændinge. 

Læs artikel

4 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere