Vestagers store udfordring - fryser Gazprom ud af Europa

I disse dage er Vestager igang med at anlægge en sag mod Gazprom, Vestager til kamp mod Gazprom - Politik - LIVE

Ikke angivet Ikke angivet,

24/04/2015

I disse dage er Vestager igang med at anlægge en sag mod Gazprom, Vestager til kamp mod Gazprom - Politik - LIVE. Sagen omhandler i korte træk, at Gazprom har misbrugt sin monopolagtige position overfor en række EU-lande. Holder Vestagers sag vand, så kan det koste Gazprom en bøde på op imod 100 mia. usd. Gazprom-Phobia as a Substitute for EU Energy Policy.

Det betyder, at Gazprom trækker sig ud af det europæiske markedet. Det er velkendt, at Gazprom, levere ca. 30 pct. af af det samlede import til EU, svarende til ca. 160 mia. m3 gas. Af andre store ekspotører er der Algeriet(ca.10 pct.) og Norge(ca.30 pct).Net Energy Import Dependency (ENER 012) - Assessment published Apr 2012 — European Environment Agency (EEA)

Trækker Gazprom sig ud af det europæiske markedet, så skal der findes erstatningsleverandør  for ca. 160 mia. m3. Spørgsmålet er hvor det skal komme fra?

Følgende liste viser, at kun Iran og USA producere mere end 160 mia. m3 gas årligt.The World Factbook. Men følgende liste viser også, at de to lande, faktisk selv forbruger gassen.The World Factbook. Vestager har altså en meget svær opgave, hvor man i den nuværende situation, skal forsøge at holde på Gazprom samtidig med, at man sætter dem på plads.

Men EU skal ikke give fortabt, for der er masser af gas rundt om i verden. Rusland sidder kun på ca. 20 pct. af verdens gasressourcer. The World Factbook

De muslimske lande; Iran, Qatar og Turkmenistan kan blive de nye eksportører til EU. 

Det kræver blot, at Iran fordobler sin produktion, Qatar forøger sin med 150 pct. og Turkmenistan sin med 250 pct. Det kræver enorme investeringer, og det er så den første udfordring. Syd Pars/Nord dome gasfeltet er verdens største, men er primært et offshore felt, og altså dyrt at investere i. Produktionen i Turkmenistan er godt igang, og det er kineserne der især skal eksporteres til China asserts clout in Central Asia with huge Turkmen gas project | Reuters

Den anden udfordring er, at få transporteret gassen fra de fjerne lande til Europa. Det kan enten foregå af sø-(LNG) eller landvejen(rørledning).Iflg.  What is 1 ton of LNG equivalent to svar 1 ton LNG til 1315 m3 gas. dvs. Gazprom levering til EUlandene svarer til ca. 120 mill.ton LNG. Iflg. News Release - Global LNG Industry Review in 2014 | Wood Mackenzie, er den samlede produktionskapacitet af LNG nu på 246 mill.ton årligt. Dvs. kapaciteten skal øges med knap 50 pct. for at LNG. skal kunne afløse leveringen fra Gazprom. LNG anlæg er dyre, og anlæg til 1 mill. ton LNG pr. år koster 1,5 mia. USD., dvs. der skal bruges 180 mia. USD. i investeringer.

Anlæg for modtagelse, vil anslået koste ca. 20 mia. USD., og der skal der investeres i LNG.skibe.Liquefied natural gas - Wikipedia, the free encyclopedia. Sådanne investeringer vil naturligvis give flaskehalse i en branche, der i forvejen mangler kvalificeret arbejdskraft.

Derudover er der anlæg til regasificering - fra flydende til gas. Så skal LNG importen afløse Gazprom, skal der virkelig gang i investeringerne, og det skal gå hurtigt.

Alternativet er den Turkmeniske gas, og det støttes af USA, США поддерживают постройку Транскаспийского газопровода в обход России | РИА Новости. Det kræver en rørledning over det Kaspiske hav. En ting er selve investeringen, et andet er om det under nuværende aftaler landende omkring det Kaspiske Hav imellem, overhovedet er muligt. Det kræver, at alle landene, inkl. Rusland og Iran, siger god for projektet. Som ovenstående Reuters artikel redegører for, så er kineserne allerede i Turkmenistan, og spørgsmålet er om de er interesseret i vestlig indblanding. Evt.rørledninger ml. hhv. Iran/Qatar og Europa skal gå igennem Syrien, og der er jo en krig igang mellem Assad og Islamisk stat.

Endelig er Gazprom igang med at finde nye markeder - Kina, Japan og resten af Sydasien.

Skal Vestagers kamp mod Gazprom vindes, så kræver det, dels kæmpe investeringer og dels at en række politiske hårdknuder skal løses.

Passer superkvinden Vestager ikke meget på, så kan Europa stå som taberen i energikrigen.

Kilde: