Borgerlig håndværkspopulisme

LEDER: Venstre og Konservative har fundet ud af, at de vil levere et væsentligt bidrag til den økonomiske vækst i Danmark ved at fastholde og måske...

Ole Birk Olesen,

27/03/2014

LEDER: Venstre og Konservative har fundet ud af, at de vil levere et væsentligt bidrag til den økonomiske vækst i Danmark ved at fastholde og måske endda fordoble BoligJob-ordningen (håndværkerfradraget). Det vil de gøre, selvom ordningen ifølge Slotsholmens embedsmænd slet ikke øger væksten.

Læs bare med her fra bemærkningerne til lovforslaget om en forlængelse af håndværkerfradraget, som blev vedtaget i juni 2013:

"Det skønnes, at BoligJobordningen årligt vil omfatte ydelser i størrelsesordenen 8-9 mia. kr. svarende brutto til 15-20.000 fuldtidsstillinger på helårsbasis. Hovedparten af de 15-20.000 fuldtidsstillinger skønnes at komme fra allerede beskæftigede i private erhverv, idet en stor del af ydelserne antageligt ville være blevet købt alligevel uden ordningen eller fortrænge køb af andre ikke-støttede ydelser eller forbrug. Når der tages højde for den direkte fortrængning af beskæftigelse i andre ikke-støttede brancher, vurderes nettovirkningen på beskæftigelsen at være relativt begrænset."

Baggrunden for, at Venstre og Konservative har forelsket sig i ordningen er således slet ikke, fordi de vil skabe bedre vilkår for økonomisk vækst i Danmark. Baggrunden er i stedet, at de har identificeret, at ordningen er populær hos håndværkere og boligejere, og at de formoder, at der derfor er stemmer i at ville beskytte og udvide ordningen.

Lavere skat skal være boligejere med behov for at hyre håndværkere vel undt, for boligejerne betaler rigeligt i skat - men det gør de fleste andre danskere også. I vækstplanforhandlinger bør fokus være på de skatter, som skader væksten og danske virksomheders konkurrenceevne mest, og det er ikke lige præcis skatten på indkøb af håndværkerhjælp.

Selskabsskatten forhindrer investeringer i virksomheder i Danmark. Energiafgifterne gør det svært at drive virksomhed i Danmark, fordi udenlandske virksomheder ikke tvinges til at betale nært så høje energiafgifter. 25 procents moms på hotelvirksomhed i Danmark gør det svært at tilbyde konkurrencedygtige overnatningspriser til udlændinge, som i Sverige kan slippe med at betale 12 procent moms på overnatning og i Tyskland kun 7 procent.

Det er eksempler på skatter, som markant skader danske virksomheders mulighed for at konkurrere i den internationale økonomi. Derfor bør man sætte ind dér i stedet for at flytte indenlandsk dansk forbrug fra resten af økonomien til håndværkere specifikt. At flytte rundt med det samme forbrug skaber hverken vækst eller arbejdspladser. At gør det mere attraktivt at investere i virksomheder i Danmark og at købe danske virksomheders produkter gør.

Kilde: