Guldbrandsen og DR i fattigdomsmytens tjeneste

LEDER: Søndag aften skød Danmarks Radio sin dokumentar-kavalkade om fattigdom i gang med en Christoffer Guldbrandsen-film, der besvarer spørgsmålet...

Ole Birk Olesen,

26/11/2012

LEDER: Søndag aften skød Danmarks Radio sin dokumentar-kavalkade om fattigdom i gang med en Christoffer Guldbrandsen-film, der besvarer spørgsmålet "Why Poverty?" i Zambia med et forarget: "Fordi grådige virksomheder fra den rige verden ikke betaler nok skat i landet".

Nuvel, ifølge Frank Aaen er der utallige virksomheder, som heller ikke betaler nok skat i Danmark, men Danmark er dog stadig forholdsvis rigt, så almindelig sund fornuft tilsiger, at der nok også er noget andet - og mere væsentligt på spil - når det skal forklares, hvorfor Zambia er et fattigt land. Og minsandten om ikke Zambia har oplevet en lang periode med socialisme, nationalisering, etpartidiktatur og anden dårligdom fra 1964 til 1991 under ledelse af præsident Kenneth Kaunda.

Men selvom det er en indlysende oplagt forklaring på, hvorfor Zambia ikke udviklede sig positivt økonomisk på samme måde som f.eks. nabolandet Botswana, så er det ikke noget, vi hører blot ét ord om i Christoffer Guldbrandsens dokumentar til serien "Why Poverty?". Og spørgsmålet melder sig helt naturligt: "Why Not?"

Svaret kan være, at det aldrig har været intentionen at fortælle, hvorfor Zambia er fattigt. Intentionen har måske endda været at bilde verden en historie om fattigdom på ærmet. En historie, som for instruktør Guldbrandsen var mere sensationalistisk og interessant at lave end at gå tilbage i arkiverne og finde klip fra Zambias fortid. En historie, som for udviklingsorganisationen IBIS, der har fodret Guldbrandsen med research til dokumentaren, er mere givtig i forhold til at skaffe penge til organisationens arbejde. Penge kommer nu engang nemmere op af lommen, hvis man først kan prakke de potentielle givere en dårlig samvittighed på.

Men måske skyldes det også bare, at myten er en nem journalistisk historie at lave, fordi den alene skal bekræfte, hvad mange i forvejen tror, de ved: At afrikanere er fattige, fordi vi i Vesten er rige. Det er selvfølgelig alt for optimistisk at forvente, at "Why Poverty?"-serien, med "public service"-mediet Danmarks Radio som initiativtager, vil afsætte bare et enkelt minut til at grave spadestikket dybere.

Kilde: