Peter Mogensen rabler videre

LEDER: Politikens politiske kommentator, Peter Mogensen, der som regel tager fejl, når han forsøger at komme med konkrete forudsigelser om livets g...

Ole Birk Olesen,

19/04/2011

LEDER: Politikens politiske kommentator, Peter Mogensen, der som regel tager fejl, når han forsøger at komme med konkrete forudsigelser om livets gang i dansk politik, og som derfor det meste af tiden nøjes med at fremsige floskuløse almindeligheder, vover nu igen at gøre sig klog på sit yndlingshadeparti, Liberal Alliance.

Peter Mogensen, der ikke kan tilgive LA, at det lever i bedste velgående til trods for, at Mogensen i december 2009 erklærede partiet for "under afvikling" og kundgjorde, at det for LA's vedkommende var "game over", mener nu på baggrund af en meningsmåling fra Ritzaus Voxmeter, at Liberal Alliance er i en virkelig krise. Meningsmålingen viser en tilslutning på 3,2 procent, hvilket er cirka 3 procentpoint lavere end i professor Søren Risbjerg Thomsens vægtede gennemsnit af alle meningsmålingerne i marts.

Det er ganske vist ikke første gang, at netop Voxmeter og Ritzau erklærer, at Liberal Alliance er "på vej mod spærregrænsen". Sidst havde det intet på sig, for ingen andre meningsmålingsinstitutter viste efterfølgende samme tendens. Men det holder ikke Peter Mogensen tilbage, for hans propelhat har opfanget tre signaler, der kan forklare den voldsomme nedtur for LA:

For det første: Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil også fjerne efterlønnen, og selvom Mogensen åbner for muligheden - hvilket for alle andre er en etableret kendsgerning - at Dansk Folkeparti ikke vil lade Løkke gøre det, så mener Mogensen, at LA har tabt vælgere på Løkkes vilje.

Ja, måske. Men når så Løkke ikke kommer igennem med sit ønske, men i stedet stolt præsenterer en aftale med Dansk Folkeparti, som vil reformere efterlønnen, men ellers sikre dens eksistens til evig tid - ja, det vil forligspartierne faktisk sige, når de præsenterer deres aftale - tror Peter Mogensen så virkelig ikke, at efterlønsmodstanderne blandt vælgerne vil være skuffede? Tror Mogensen så ikke, at de vil føle behov for at stemme på et parti, som fortsat mener, at efterlønnen skal væk?

Man skal bære skyklapper så store som elefantører for ikke at kunne forudsige denne effekt.

For det andet: Statsministeren vil begrænse væksten i det offentlige forbrug til 0,8 procent om året fra 2014. Det er ifølge Peter Mogensen "meget stramt" og "nærmest urealistisk", og det skulle ifølge oraklet fra Rådhuspladsen tage luften helt ud af Liberal Alliances krav om at reducere den offentlige sektor med i alt 40.000 ansatte.

Hvorfor det skulle forholde sig sådan, fortæller Peter Mogensen ikke. Det er ikke sært, for der findes utvivlsomt et forholdsvist stort segment af borgerlige vælgere, som mener, at den offentlige sektor ikke skal vokse yderligere, heller ikke med 0,8 procent om året, men tværtimod være mindre. Disse vælgere har modsat, hvad Peter Mogensen uden argumenter påstår, fortsat kun Liberal Alliance at stemme på, hvis de på valgdagen vil give udtryk for deres holdninger.

For det tredje: Liberal Alliances skattepolitik, der kræver en maksimal skattesats på indkomster på 40 procent, er ifølge Peter Mogensen slet ikke populær længere, fordi samtlige vælgere nu kun tænker på, hvordan der kan skrabes penge nok sammen til statskassen, så budgetterne kan bringes til at balancere, og derfor ikke vil acceptere skattelettelser.

Argumentet har Peter Mogensen opfundet til lejligheden. Intet tyder på, at der ikke længere skulle findes en stor portion borgerlige vælgere, som for det første opfatter verdens højeste skattetryk som uretfærdigt, og som for det andet mener, at vejen ud af Danmarks økonomiske vækstkrise er, at motivere danskerne til at arbejde mere og virksomheder til at lægge deres investeringer i Danmark ved at sænke person- og selskabsskatterne.

Konklusion: Peter Mogensen tager formentlig fejl, når han lægger så stor vægt på en enkelt meningsmåling fra netop Voxmeter, der før har fejlet bemærkelsesværdigt meget. I hvert fald er hans argumenter for, at Liberal Alliances dagsorden skulle være blevet overflødiggjort, helt ude i skoven.

Tilbage står igen spørgsmålet: Hvorfor har Politiken en ignorant som Peter Mogensen ansat til at udlægge dansk politik for avisens læsere? Hvis Politikens læsere faktisk lytter til Peter Mogensen, så bliver de ikke klogere, men i stedet dummere. Det er vel ikke meningen?

Kilde: