Sundhedsstyrelsen: Stop druk til gymnasiefester

Gymnasieelever kan sagtens feste uden alkohol, mener Sundhedsstyrelsen

Jesper Ørsted,

04/10/2010

Gymnasieelever kan sagtens feste uden alkohol, mener Sundhedsstyrelsen. Den opfordrer ungdomsuddannelserne til som minimum kun at udskænke alkohol til unge, der er fyldt 18 år.

Gymnasierne og de øvrige ungdomsuddannelser bør lære de unge, at man sagtens kan feste og have det sjovt uden at drikke sig i hegnet. I stedet for at lære de unge at drikke, bør skolerne skabe rammer for de unges fester, der ikke omfatter alkohol – og i hvert fald ikke før man er fyldt 18 år.

Sådan lyder opfordringen fra Sundhedsstyrelsen i forbindelse med den årlige Uge 40-kampagne.

- Gymnasierne lægger rammerne for de unges fester. Hvis det er tilladt at drikke alkohol, så bliver der også i den grad drukket. Men festen bliver ikke nødvendigvis sjovere af den grund. Snarere tværtimod, siger Kit Broholm, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Hun henviser til erfaringerne fra landets efterskoler, hvor alkoholindtagelse er forbudt og overtrædelse medfører bortvisning. Sundhedsstyrelsen har interviewet 60 unge mellem 16 og 20 år, hvoraf en del har været på efterskole. Og efterskoleeleverne erklærer ifølge Broholm samstemmende, at deres fester er ”kanonsjove” og at det ikke er et problem, at man ikke drikker alkohol.

- Vi opfordrer gymnasier og andre ungdomsuddannelser til at følge efterskolernes eksempel, siger hun. I hver fald bør de følge de regler, der gælder ude i samfundet, og ikke skænke alkohol for unge under 18 år.

Ifølge restaurationsloven kan gymnasiefester defineres som en privat fest, hvor der godt må skænkes alkohol til unge under 18 år. Og det benytter langt størstedelen af landet gymnasier og øvrige ungdomsuddannelser sig af.

- Men sådan en gymnasiefest ligner på mange måder en almindelig diskoteksfest, og så kan man ligeså godt overholde loven, siger Kit Broholm. Hun opfordrer gymnasierne til i stedet at lave nogle kreative temafester, hvor de unge kan more sig uden alkohol.

- For mange unge er alkohol en social krykke, der skal afhjælpe usikkerhed og lavt selvværd. Men når man bruger alkohol som krykke, så er selvtilliden lige lav, når man ikke er fuld længere. Hvis man lærer at feste uden alkohol og møde sine venner og potentielle kærester som den, man er, får man en mere langtidsholdbar selvtillid, siger hun.

Sundhedsstyrelsen har sendt sin opfordring ud til samtlige gymnasier og øvrige ungdomsuddannelser sammen med materiale til både elever og forældre.