Kernekraft er fremtidens energikilde

Danmark kan blive selvforsynende med energi fra vindmøller, lille Danmark har ingen problemer med at omstille sig til vedvarende energi (VE)

Jesper Ørsted,

28/07/2013

Danmark kan blive selvforsynende med energi fra vindmøller, lille Danmark har ingen problemer med at omstille sig til vedvarende energi (VE). Der vil i 2020 stå hundredetusindvis af elbiler i Danmark, som kan aftage overskudstrømmen fra møllerne om natten og levere det tilbage til elnettet om dagen.

Er der nogen der kan huske den vision? Den er ikke meget mere end 5 år gammel og er i dag den dødeste sild siden klipfisken.

Andre fantaster fablede op om Desertec. Planen om at binde hele Europa og Nordafrika sammen med VE og opsætte solfangere i Nordafrika så Europa kunne få strøm. Så kom det arabiske forår med oprør og borgerkrige og uroligheder i Nordafrika. Så meget for den idé. Så var der bølgeenergien. Der må da være meget at hente, der er så meget energi i bølger. Vist så, men ved alle fuldskalaforsøg er energien gået til at slå bølgeenergianlægget til pindebrænde. Solenergi i Danmark? Forget it! Om vinteren leverer solpaneler stort set 0. Det gør de også om natten. Så var der de flinke svenskere og nordmænd med de store vandreservoirer, kunne man ikke få dem til at aftage Danmarks overskudsel fra vindmøllerne når det blæser en halv pelikan? Jo, det vil de gerne, i det omfang de selv kan bruge det. Til verdensmarkedspriser. Dvs. når vinden rigtigt blæser, skaber de store vindmølleparker et kæmpeoverskud af el på elnettet og prisen falder drastisk. Den kan sågar blive negativ! Dvs. vi får en rigtig dårlig pris for vores overskudsvindel, men når møllerne står stille, så stiger prisen på el og det er der vi er nødt til at købe til høj pris fra vor nordiske broderfolk, som griner hele vejen til banken.

Tilfældet Tyskland: Da kernekraft kom i unåde pga Fukushima og flere reaktorer blev lukket, var planen at lave en omstilling til grøn energi. Men virkeligheden er en anden: Den hedder øget import af russisk naturgas, et stærkt øget brug af kul. Herunder de stærkt forurenende brunkul...og øget import af fransk kernekraft-el. Hvilken ironi! Det siger sig selv, at det ikke er holdebart at betale over 3 kr/kWh solkraft-el som tyskerne gør. Det er ikke rentabelt.

Så er der tilfældet Kina. De har forstået nødvendigheden af kernekraft og har derfor 200 reaktorer der enten er i drift i dag, under opførsel, bestilte eller planlagte. Landet med 1,4 mia mennesker har et glubende behov for energi. Valget står derfor mellem kul og kernekraft. Kina er i front med forskning i den 4. generations kernekraft, bl.a. støttet af Bill Gates fond. Dagens letvandsreaktorer kan i dag pine op til 50 kWh elenergi ud af 1 gram uran. Fremtidens reaktorer kan udvinde op til 10.000 kWh elenergi ud af 1 gram uran eller thorium, hvilket er opnået i bl.a. franske forsøgsreaktorer: 1 mia kWh ud af 50 kg uran og 50 kg thorium. Fremtiden er små, billige, masseproducerede smeltesaltsreaktorer, der ikke kan nedsmelte, som ikke kræver store, dyre reaktortryktanke og reaktorindeslutninger. Fremtidens energivindere vil være dem, der omfavner den fjerde generations kernekraft. Med den politik vi indtil videre har ført i Danmark er vi på taberkurs. Uden tilstrækkeligt med billig og stabil energi vil Danmark tabe energitung produktion til udlandet og for alle andre virksomheder vil høje energipriser gøre dem konkurrenceudygtige.

Der var engang Danmark fostrede 2 nobelpristager i fysik, men kernekraft som speciale: Niels Bohr og Aage Bohr. Den fjerde generations kernekraft burde derfor udvikles i Danmark. Det er der garanteret flere arbejdspladser i end i vindindustrien.

Kilde: