Forbudstider: Ryge-restauratøren - den moderne frihedshelt

April 2013:  - Dagen efter en koncert i Vejle gik min kollega Onkel Stanley og jeg hen & hilste på en forbudstidens frihedshelte: Restauratør Johnn...

Klaus K,

12/04/2013

April 2013:  - Dagen efter en koncert i Vejle gik min kollega Onkel Stanley og jeg hen & hilste på en forbudstidens frihedshelte: Restauratør Johnny Beck, ejer af værtshuset Lumskebugten i Vejle.

Johnny Beck har betalt alle de bøder, han har fået, fordi han bryder rygeloven: Han tillader sine gæster at ryge i Lumskebugten. På trods af bøderne ryger de videre, og Johnny Beck stopper dem ikke. De kommer jo, fordi de kan ryge - det er det, han lever af.

Hvad skulle han ellers gøre? Smide gæsterne ud og lukke sin forretning? Der skal nok være nogen, der synes det er en god ide - sikkert nogen "eksperter" med en høj uddannelse eller nogle af Nicorette-pusherne i den globale medicinalindustri.

For os andre er det en forrykt tanke. For os findes der ikke noget gyldigt argument for, at staten kan forbyde en virksomhedsejer at bestemme, om der må ryges i hans virksomhed eller ej.

Det skal staten ikke bestemme. Det skal virksomhedens ejer. Det er den private ejendomsret - og den er beskyttet af grundloven.

OBS - update:  Lille sejr til stædig ryge-restauratør: Nu er det lovligt at ryge på Lumskebugten

Jamen, hvad med hans medarbejdere? Ja - hvad med dem? Er der nogen, der tvinger folk til at tage job på en arbejdsplads, hvor der ryges? Nej - det er der ikke. Folk, der ikke bryder sig om røg, vil naturligvis ikke arbejde der. Men de har jo mulighed for at søge job i alle de røgfrie virksomheder.

Folk, der ikke kan tåle at se blod, undgår vel også at søge arbejde på et hospital? Folk, der ikke kan lide lugten af fisk, arbejder vel ikke i en fiskeforretning? Hvor svært kan det egentlig være?

Jamen, er det da ikke farligt at arbejde i passiv rygning? Nej - ikke umiddelbart. De syv store undersøgelser, der er lavet af risikoen for alvorlige sygdomme ved passiv rygning på europæiske arbejdspladser viser ingen signifikant risiko.

Man påtager sig ifølge statistikken en langt højere sygdomsrisiko ved at tage arbejde som chauffør, frisør, bygningsarbejder, asfaltarbejder, industriarbejder eller soldat. Og ingen drømmer vel om at forhindre folk i at tage den slags jobs på grund af sygdomsrisikoen? Det er et frit valg.

Argumentet for, at rygeloven skal gælde på private områder, findes simpelthen ikke. Staten kan naturligvis bestemme på statens områder - men på private områder må og skal ejerne hver især bestemme, om der skal være rygeforbud, og i givet fald hvordan.

Derfor må rygeloven rulles tilbage fra privatområdet. WHO's besynderlige anti-ryge traktat, som Danmark skrev under på i 2005, må rives i stykker.

Virker det usandsynligt, at det kommer til at ske? Muligvis i dette øjeblik, men vær ikke for sikker. Historisk set har rygeforbud og andre forbud aldrig kunnet overleve i lang tid.

Samfund med personlig frihed & ejendomsret har altid været dem, der overlevede, mens statslige diktaturer måtte dø. Det skyldes, at det er ødelæggende for økonomien, når myndighederne undertrykker borgerne og forhindrer dem i at gøre det, de har lyst til.

Det ved Johnny Beck alt om. Og derfor ryger de videre på Lumskebugten - det er et spørgsmål om overlevelse. Og det vil det også blive for Danmark - og for hele EU - om ikke så lang tid ud i fremtiden ...

Fra Klaus K blog, Facebook


OBS - update, 28. juli 2013: - De lokale myndigheder i Vejle accepterer nu, at restauratør Johnny Beck lader sine gæster ryge på Lumskebugten. Dette fremgår af Vejle Amts Folkeblad 19. juni:

Nu er det lovligt at ryge på Lumskebugten

Johnny Beck oplyser dd. til 180grader, at han først fik afslag på en ansøgning om at have officiel tilladelse til rygning, efter at have nedbragt Lumskebugtens m2-antal ved at lukke billiardrummet af. Værtshuset var stadig over 40m2, mente arbejdstilsynet i begrundelsen.

Herefter har Johnny Beck imidlertid fået besked om, at arbejdstilsynet ikke længere vil forfølge sagen. Ifølge lokale rygter er årsagen, at Vejle kommune har bedt arbejdstilsynet om at se igennem fingre med m2 antallet, og "ikke gå i for små sko".

Johnny Beck har, trods mange påbud og en retsafgørelse i 2010, aldrig nægtet sine gæster at ryge. Og han forstætter kampen for, at restauratører selv kan bestemme, uanset deres m2 antal.

"Vi vil også have ret til at bruge vores billiardrum," siger han.

Kilde: