Dansk eksportsektor står overfor historisk stor boom-bust cyklus

Nationalbanken er ude i et historisk stort angreb på kronens værdi, renterne er sat ned 4 gange på kort tid

Uffe Merrild,

08/02/2015

Nationalbanken er ude i et historisk stort angreb på kronens værdi, renterne er sat ned 4 gange på kort tid. Den tidligere rekord på stigning i valutareserven er slået med faktor 2.7, før 38mia, nu 106mia per måned.

Årsagerne er flere, herunder Schweiz', efter min mening kloge, beslutning om at ophæve kursloftet for francen, men især ECBs beslutning om at kaste hæmningerne i pengepolitikken, og starte et historisk opkøb af obligationer i et pengetrykkeri der kun er matchet af USAs 3. runde af deres opkøbsprogram, QE.

QE er designet af de sydlige euro-stater der bøvler med massiv offentlig gæld og dårlig konkurrenceevne, problemer som Danmark ikke lider nævneværdigt af. Spørgsmålet er ikke om QE på lang sigt vil gavne nogen som helst økonomi, spørgsmålet er om Danmark bliver særligt hårdt ramt af de negative effekter.

Resultatet vi har kunnet observere med USA var en svækkelse af valuta'en mens programmet stod på, og senere hen en normalisering af valutaen da QE programmet langsomt blev afsluttet. Interessant er det at bemærke, at olieprisen steg med introduktionen af QE og faldt efter afslutningen. Alle tre runder QE der blev gennemført havde denne karakteristik. Boom and bust. Det er ikke noget endegyldigt bevis for, at olieprisen fulgte QE programmet, men det er en interessant observation.

Euroens bevægelser vil efter min overbevisning være nogenlunde den samme. Når QE programmet starter devalueres valutaen og renterne bliver lavere. Når QE programmet stopper vil vi kunne se en normalisering af både valuta og renter.

Kreditudvidelser med start og stop som disse har enorme konsekvenser for samfundet. En af konsekvenserne for Danmark, så længe vi fører fastkurspolitik med euroen, bliver at kronen devalueres i takt med euroen, men da vores økonomi er mere solid vil vore renter blive endnu lavere end i eurozonen mens kapitalen flygter til sikre havne. Nationalbanken vil få travlt med at trykke penge og presse renterne i bund.

En devaluering af valutaen vil føre til en boomende efterspørgsel på eksportvarer fra især de nordlige eurostater. Da renterne i de solide nordlige stater historisk set har været lavere end de sydlige, bliver renterne her ekstremt lave. Det vil det føre til store kapitalinvesteringer i eksportsektoren baseret på lån, renten er lokkemaden for at tage chancen. I Danmarks tilfælde efterspørger eksportsektoren især faggrupper indenfor metalforarbejdning og ingeniører. Disse faggrupper er allerede i den situation, at arbejdsløsheden er meget lav (4,0pct for metal, 2,5pct for ingeniører), og en yderligere efterspørgsel på deres arbejdskraft vil føre til en overophedning af sektoren. Lønningerne vil bydes op, dels på grund af den stigende efterspørgsel, men også pga. de store investeringer i sektoren der med de lave renter er plausible. Eller rettere, ser plausible ud med det forhåndsværende kendskab til efterspørgsel og rente.

Eksportsektoren vil kort sagt opleve et historisk boom. Boomet vil vare så længe som valutaen er svækket og renterne er kunstigt lave. Så længe ECB trykker penge for at svække euroen ved at købe obligationer, så længe vil Nationalbanken justere renten ned og trykke penge for at svække kronen. I denne periode virker investering i eksportsektoren som sund fornuft og fører til en stor stigning i omsætningen for virksomhederne.

Den almindelige dansker vil opleve en reduceret købekraft, importvarer fra ikke-Euro lande vil blive dyrere og inflationen vil ramme især energipriserne,  da energi til eurozonen er en importvare og handles i dollars. Indskud i bankerne skal der betales penge for, fordi renterne vil være negative. Opsparing kan kun forsvares med kontanter under madrassen eller i værdifulde metaller o. lign. Det er måske et que til at gå ind i våbenbranchen ;)

Når ECB i 2016 afmatter sit opkøb, vil valutaen normalisere sin værdi, efterspørgslen vil blive mindre, og renterne vil stige. Eksportsektoren vil på dette tidspunkt gå ind i et bust. Det vil blive tydeligt at mange af investeringerne i udvidelser, lønninger og maskiner, ikke var bæredygtige i det lange løb og må skære kraftigt - visse virksomheder vil gå fallit, alt efter hvor høj gearing de indlod sig på under boomet.  

Bankerne vil se deres nedskrivninger tage til og nogle banker vil sandsynligvis også gå fallit. Skulle det komme til, at de store banker står med problemer, er det meget sandsynligt at skatteyderne bliver tvunget til at yde dem statslån for at redde dem.

Fastkurspolitikken betyder effektivt, at Danmark må implementere et QE lignende program, for at følge bevægelsen i euroen på baggrund af ECBs QE program. Vi er med andre ord tvunget til at forgifte vores økonomi pga. fastkurspolitikken.

Den bedste måde vi kan redde eksportsektoren og bankerne fra denne krise er at forlade fastkurspolitikken med henvisning til, at vi var glade for fastkurspolitikken mens Bundesbank havde afgørende betydning for ECBs pengepolitik, men når ECB ikke længere følger Bundesbanks anbefalinger om tilbageholdenhed og lav inflation, ser vi os nødsaget til i selvforsvar at ophæve fastkurspolitikken.

En ophævelse af fastkurspolitikken vil efter min mening være en klog og troværdig beslutning for Danmark set i lyset af konsekvenserne for vores økonomi.

Kilder:

Metal arbejdsløshedstal

http://www.danskmetal.dk/Nyheder%20og%20presse/Analyse%20og%20fakta/Ledighedstal/Ledigheden%20i%20Dansk%20Metal%202014.aspx

Ingeniør arbejdsløshedstal

http://karriere.jobfinder.dk/artikel/fald-i-ingenioerledighed-varsler-flaskehalsproblemer-1416

Amerikansk QE program vs olieprisen

http://wolfstreet.com/wp-content/uploads/2014/12/US-Oil-Price-v-Fed-QE.png

Dollaren kommer sig efter QE afsluttes

http://uk.businessinsider.com/dollar-rallies-after-qe-end-2014-10?r=US

Kilde: