De arbejdende fattige

Op mod det tyske valg har vi fået tudet ørerne fulde om, at HARTZ-reformerne, som Schröder igangsatte, er skyld i at store dele af den tyske befolk...

Ikke angivet Ikke angivet,

20/09/2017

Op mod det tyske valg har vi fået tudet ørerne fulde om, at HARTZ-reformerne, som Schröder igangsatte, er skyld i at store dele af den tyske befolkning ikke kan få det til at løbe rundt, selvom de har et job. Det indikeres endvidere, at Tyskland har en uforholdsmæssigt høj andel af working poor i EU sammenhæng. Men er det nu også rigtigt?

I et notat  (http://kraghinvest.dk/ki/wp-content/uploads/2016/07/Opdatering-Ulighed-og-Working-Poor-juli-2016.pdf ) fra Ivan Erik Kragh punkteres myten herom. 

Kragh skriver blandt andet:

Der er forskellige måder at opgøre ”working poor” og der er derfor forskellige opgø- relser afhængig af hvilken kilde der anvendes. Centrum-venstre tænketanken CEVEA skriver, at ”Working poor” kan udbrede sig til Danmark, med henvisning til, at andelen i 2010 af ”working poor” lønmodtagere i Tyskland udgjorde 10.2 pct., men dette er ikke en entydigt sandhed. Tager man udgangspunkt i OECD forrige analyse, Income Inequality Update (june 2014), vurderede OECD, at 4 pct. af den danske befolkning i alderen 18 til 65 år faldt ind under betegnelsen working poor. Til sammenligning var det kun 3.1 pct. af tyskerne. I Sverige og Norge var andelen af ’working poor’ hhv. 6.3 og 6.4 pct.af de 18 til 65 årige.

Kragh fortsætter:

OECD har siden juni 2014 offentliggjort en ny rapport In It Together - Why Less Inequality Benefits All, 2015, hvori det endnu engang fastslås, at Tyskland forsat har den laveste grad af ”working poor” blandt de 18-65 årige. Andelen af ”working poor” er faldet i bå- de Tyskland og Danmark med 0,2 pct.point i forhold til den forrige opgørelse. Andelen af ”working poor” er i Danmark faldet til 3,9 pct., mens den i Tyskland er faldet til 3,0 pct. af de 18-65 årige.


Kilde: