Kontakt 180Grader.dk

- Annonce -

38

Skrevet af offshore 729 dage siden - Direkte link

meget interessant gennemgang, og historisk relevant for nutiden


Skrevet af _slettet_bruger_13635 729 dage siden - Direkte link

Mon ikke indlægget er skrevet med den bagtanke, at der kan man se hvad der sker når man gør som ECB og USA. Det er forkert. Forskellen er finansklemmen og næsten-0-rente forholdene. Med andre ord, der er et uopfyldt ønske om afdrag og opsparing. Derfor går pengene ikke til forbrug og inflation. USA er på vej ud af klemmen og derfor også tæt på en situation hvor normale økonomiske regler gælder, men de er stadig sårbare for at ryge i klemmen igen pga deres lave inflation. Læs videre på secular stagnation og IS-LM modellen.


+2 Skrevet af Uffe Merrild 729 dage siden - Direkte link

Du kan nok næppe trække mig til at konkludere at QE svarer til Reichsbanks pengeudstedelse i 1920erne, det tror jeg også du godt du ved.

 

Jeg synes bare det var et interessant kapitel i historien. Her ser man klart hvordan pengemyndighederne i Tyskland og finansministerens eftergivenhed overfor inflationens "velsignelse" der eroderede deres store gæld bragte den almindelige tysker til ruin.

 

Omstændighederne var nogle ganske andre end i dag. Startskuddet til inflationen var en krig, og krigserstatningerne var så knusende store at kravet om at betale dem ikke kunne mødes i den hastighed som de allierede forlangte.

 

Der var flere ingredienser i Tysklands eksperiment, og der er ikke ret meget til fælles i dag, udover at alle staterne sidder på en meget stor gæld, og har sat alle kræfter ind på at hæve inflationen for at hjælpe sig selv ud af kniben.

 

Jeg tror ikke på hyperinflation i europa i dag - men jeg synes det er irriterende at centralbankerne med vold og magt vil have inflationen op, når nu endelig pengene begynder at få en stabil købekraft efter årtiers sekulær inflation.

 

De gavnlige virkninger af inflation er jeg skeptisk overfor, fordi inflation bl.a. medfører overgreb på den private ejendomsret. Medmindre naturligvis man anser pengene for at være statens ejendom allesammen alligevel, uanset hvem der for tiden har titlen til deres ejerskab.

- Annonce -

- Annonce -


Skrevet af Hooloovoo 729 dage siden - Direkte link

Jeg har hørt at man i visse tilfælde kunne købe en hel udlejningsejendom for en guldmønt - idet regeringen havde fastsat begrænsninger på hvor meget udlejere måtte lade huslejen stige  -  hvilket gjorde udlejningsejendomme til en dårlig forretning, da huslejen man fik ind var værdiløs og udgifterne til vedligehold øget hundredefold.

 

Hvis det er rigtigt er det helt klart bedre at være lejer end ejer under en hyperinflation, når regeringen indfører priskontrol for at "redde" befolkningen.


+2 Skrevet af Uffe Merrild 729 dage siden - Direkte link

Det er korrekt, der var indført priskontroller på husleje. Jeg mener også at have hørt lignende historier om priserne på ejendomme var lav.

 

Det "skægge" er at efter stabiliseringen af valuta'en indførte regeringen priskontrol og regulering af al valutahandel, fordi man var af den opfattelse at valutaspekulation og betalingsbalancen var årsagen til at vekselkursen faldt til nul - og ikke pengeudstedelsen.

 

Det er ganske skægt at betragte sådanne økonomiske analfabeter på sikker afstand. Vekselkursen på en valuta afgøres af udbud og efterspørgslen på valutaen - og når udbuddet af papirmark stiger voldsomt (fordi regeringen vil have udenlandsk valuta der er bundet til guld ved at købe dem for nytrykte papirpenge i kæmpe mængder), uden en tilsvarende stigning i efterspørgsel, så vil vekselkursen falde. Men den teori havde myndighederne ikke kendskab til på det tidspunkt.


+2 Skrevet af Henrik Ræder Clausen 728 dage siden - Direkte link

Grahams bog står også på min boghylde, men det var "When Money Dies", jeg faktisk fik læst. 

 

Og det er vigtigt stof: Hvad tyskerne oplevede på tre intensive år får vi at mærke gennem årtier. Det gør en forskel, og ikke ubetinget til det bedre: Nu opfatter vi stigende priser og stigende pengemængder som normaltilstande, ikke som problemer vi skal holde os på afstand af.

 

Nogle vil måske mene at inflationen var tyskernes straf for at have udløst 1. Verdenskrig, eller for ikke at have protesteret mod galskaben og standset krigen i tide. 


+2 Skrevet af Uffe Merrild 728 dage siden - Direkte link

Grahams bog var rent faktisk skide spændende at læse - men på et tidspunkt så bliver det for en jævn ingeniør som mig lidt for statistisk. Han bruger vel knap 40 sider på at bevise sin påstand om at forsinkelsen mellem pengeudstedelsen og lønstigningen afhænger af hastigheden hvormed pengeudstedelsen stiger.

 

Altså, jo højere inflation, jo kortere tid mellem pengeudstedelsen og lønstigningen. I 1923 var der ikke en måneds forsinkelse mellem pengeudstedelse og lønstigning, hvor der i 1922 var 1 og i 1921 2 måneders forsinkelse, så vidt jeg husker det.

 

Den del kan man tillade sig at skippe, men resten af bogen er rent faktisk ganske fortrinnelig. De første sider især, der opsummerer Graham den historiske del af inflationen, hvortil han senere diskuterer elementerne i inflationen, teorien og til sidst statistik over økonomien i inflationsperioden.

 

Hvad angår din kommentar om vores sekulære inflationstal, så synes jeg det er korrekt opfattet at læren af hyperinflation er at de ting der sker under hyperinflation blot er et zoom på de ting der sker under lavinflation. Det er samme mekanismer i spil, men de virker blot langsommere eller mindre kraftfuldt.

 

Graham siger bl.a. at der skete en voldsom uholdbar udbygning af produktionsapparatet under hyperinflationen, og det passer godt med østrigernes konjunkturcyklusteori. Fejlinvestering og overforbrug karakteriserer et kreditboom, det oplevede tyskerne selv, de brugte hver en mark så hurtigt de kunne, mens virksomhederne geninvesterede indtægterne med det samme. Kapitalmarkedet var brudt fuldstændigt sammen under inflationen, så det var også ødelæggende for effektiv allokering af kapital. Forbrugerne måtte forbruge i al hast, og virksomhederne investere i hvad end det nu var de kunne få leveret hurtigt.

Du skal være logget ind for at kommentere artikler. Du kan logge ind her!

Flere artikler fra Økonomi

8
11
9
15
13
14
16
10
10
10
9
5
2
10
13
6
5
9
11
7

- Annonce -


Om Uffe Merrild
Frihed er en kerneværdi for mig. Arbejds- og familielivet i Danmark præges efter min mening i for høj grad af lovgivningen, særligt...

Se Uffe Merrilds profil
eller
Følg Uffe Merrild- Annonce -