Er Keynes' idéer døde og borte? - Politiko | www.b.dk

Hans anbefalinger var, at regeringen skulle køre med underskud på det offentlige budget - føre en lempelig finanspolitik - i krisetider for at sti...

Ikke angivet Ikke angivet,

12/06/2013

Hans anbefalinger var, at regeringen skulle køre med underskud på det offentlige budget - føre en lempelig finanspolitik - i krisetider for at stimulere efterspørgslen

Det er bestemt ikke hvad Keynes sagde.

Den Britiske økonom John Maynard Keynes opdagede og beskrev for omkring 100 år siden hvordan man via finanspolitik kunne stimulere samfundsøkonomien med offentligt styret aktivitet i en lavkonjunktur, på en måde så vækst og beskæftigelse blev genetableret. Hans teorier var banebrydende, såvel som de var og er blandt de absolut vigtigste teorier nogen økonom nogensinde har bidraget med. Den økonomiske videnskab havde ikke været det samme, uden den forståelse af dynamikker i samfundsøkonomien, vi har på grund af Keynes. Dette er ubestrideligt og anerkendt af enhver økonom, selv hans største kritikere i den økonomiske videnskab anerkender det faktum. Det helt centrale fundament i hans teorier er de såkaldte multiplikatorvirkninger.

Kort fortalt er multiplikatoren en størrelse, der får effekten af et finanspolitisk indgreb til at virke med en større effekt end blot størrelsen det oprindelige indgreb. Eksempelvis kan regeringen give en entreprenør en million kroner til at bygge en vej, dermed er samfundsøkonomien blevet stimuleret med en million kroner. Eventyret stopper dog ikke der. Entreprenøren, dennes ansatte og leverandører vil naturligvis også bruge deres del af millionen på at købe ting og sager, dermed er pengene kommet i cirkulation og vil blive ved med at generere økonomisk aktivitet i samfundet, hver gang pengene skifter hænder og ret hurtigt vil det skabe arbejdspladser og økonomisk vækst.

Der har naturligvis været en del kritik af denne teori, blandt andre har endnu en af historiens væsentligste økonomer Milton Friedman vist, hvordan det er at krav, at man har et ledigt kapitalapparat for at indgrebet overhovedet skal have en effekt, ellers vil man blot skabe inflation uden at skabe hverken vækst eller beskæftigelse og dermed bringe sig selv i en værre sitaution end inden indgrebet, altså samme arbejdsløshed og lave vækst men samtidig højere inflation. Nærmere beskrivelser af Keynes, multiplikatoren og diverse kritik kan findes i enhver lærebog om makroøkonomi.

Hvis man ser lidt nærmere på hvordan en sådan multiplikator ser ud opdager man hurtigt, hvorfor regeringens kickstart har begrænset virkning selv uden at tage højde for Friedman og andres kritik. For at forsimple problematikken kan man tage et ret højt abstraktionsniveau, men tilsvarende mere komplekst sammensatte multiplikatore, fra de store makroøkonometriske modeller ADAM m.fl. ville principielt vise samme logik.

I en økonomi på højeste abstraktionsniveau vil effekten af et finanspolitisk indgreb se ud som følger.

DY = DG*1/(1-bc)(1-bt)+bm

Dvs ændringen i økonomisk aktivitet (DY) er en funktion af ændringen i finanspolitikken (DG) samt multiplikatorvirkningen. Multiplikatorvirkningen er det sidste led i sammenhængen

1/(1-bc)(1-bt)+bm

hvor, bc er den marginale forbrugskvote af indkomst, bt er skattetrykket og bm er den marginale importkvote ved indkomst.

Det fremgår tydeligt, at et meget højt skattetryk vil reducere effekten af det finanspolitiske indgreb markant. Heraf ser vi også at man i enhver økonomi har et tydeligt politisk valg. Man kan ikke have et ekstremt højt skattetryk og samtidig bevare muligheden for at føre en effektiv finanspolitik.

Omvendt virker effekten af en skattelettelse anderledes. Finanseffekten af forskellige finanspolitiske indgreb har forskellige påvirkninger af økonomien. Man kan dermed uden problemer føre en forholdsvis ekspansiv finanspolitik, med et uændret budgetunderskud, ved et mix af besparelser med lav finanseffekt og skattelettelser med høj finanseffekt.

Keynes ville med stor sikkerhed have anbefalet Danmark, at sætte massivt ind med offentlige besparelser og i samme omgang sænke skatten tilsvarende.