Kontakt 180Grader.dk

- Annonce -

8

+1 Skrevet af Uffe Merrild 11 dage siden - Direkte link

Et handelsunderskud kan også beskrives som en nedsparing indenfor de nationale grænser. I det regnskab tæller, så vidt jeg ved, indenlandske investeringer lige så vel som "penge under madressen".

 

Det interessante er at se på hvorfor det i det store hele viser sig, at amerikanere ikke sparer op, men forbruger deres indkomst ved at købe udenlandske varer. Hvad får den enkelte til at gøre sådan?

 

Som individ ved vi at vi køber hvor det er billigst og sælger hvor det er dyrest, meget groft sagt. Det må være fordi amerikanske priser på nogle varer er "for høje" for amerikanerne, derfor vælger man at købe varer udenlands.

 

Der er vel også en vis effekt i den amerikanske dollar er købekraftig i udlandet, da den endnu fungerer som "reservevaluta" i store dele af verden. De forholdsvis lave renter gør det også mere fordelagtigt at vælge forbrug frem for opsparing end ellers.


Skrevet af Jacob Fiil 11 dage siden - Direkte link

Trump forkaster den økonomiske videnskab og risikerer dermed at gøre sit land fattigere. Fra fagkundskaben ved vi...

Den overvældende 'økonomiske fagkundskab' (både i Danmark og USA, jf. FED) er stærkt keynesiansk; er det dét, vi skal lytte til?


Skrevet af Filip Steffensen 11 dage siden - Direkte link

Ingen grund til at være pedantisk. Jeg tror ikke, du finder mange keynesianere herinde.

 

Hvis emnet interesserer dig, har Cato institute, Cepos mv. skrevet en del herom.

- Annonce -

- Annonce -


Skrevet af Jacob Fiil 11 dage siden - Direkte link

Jo tak, jeg har hørt om både Cato Institute og Cepos.


+2 Skrevet af Michael Loupis 11 dage siden - Direkte link

Jeg vil benytte anledningen til at tage Trump en smule i forsvar.

 

Først og fremmest har Trump utallige gange sagt, at han er tilhænger af frihandel. Andet ville da også være underligt, taget i betragtning, at han er forretningsmand med forretninger på tværs af landegrænser og kontinenter. Han burde om nogen forstå vigtigheden af fri handel.

 

Dernæst er Trump modstander af såkaldte "frihandelsaftaler". Aftaler, der i virkeligheden er aftaler om reguleret handel altså det stik modsatte af frihandel.

 

Sidst men ikke mindst er Trump modstander af, hvad han kalder unfair handel. Handel, hvor nogle lande udnytter det store omfang af regulering som amerikanske virksomheder er underlagt til at sikre sig konkurrencefordele. Det kan eksempelvis være at producere i et land, hvor miljølovgivningen er lempeligere og derefter udkonkurrere lokale producenter i USA, hvor lovgivningen gør produktionen af det pågældende gode markant dyrere. Et andet eksempel kan være udenlandske virksomheder, der nyder godt af lempeligere beskatningsforhold.

 

Hvad har Trump så tænkt sig at  gøre ved problemet. Først og fremmest vil han lempe reguleringen af amerikanske producenter og derved genoprette en mere rimelig balance. En opgave han forøvrigt allerede er godt i gang med. Dernæst vil han forsøge at få gennemført en skattereform, der tilsigter at gøre det mere rentabelt at drive virksomhed i USA. Som det sidste vil at muligvis benytte told, hvor lempeligere regulering ikke kan gøre det. Eksempelvis nævner han i den forbindelse lande, der benytter børnearbejde til at udkonkurrere amerikanske konkurrenter.

 

Jeg ganske enkelt svært ved at se det protektionistiske i disse forhold.


+1 Skrevet af Jacob Fiil 11 dage siden - Direkte link

Et 'frit, globalt marked' er jo en ren abstraktion - en fiktion - med et totalitært Kina, et halvtotalitært Rusland, et Sydamerika ca. lige så korrupt, som det altid har været, et Afrika syd for Sahara ca. lige så korrupt, som det altid har været, og så den muslimske verden, der er værre end nogen andre steder. 

Trump vil bl.a. genforhandle, alternativt opsige, NAFTA-aftalen, og hvorfor skulle han ikke det? Trump er ikke valgt af, og skal ikke repræsentere, hverken canadiere eller mexicanere, men de op mod en million arbejdere i det amerikanske rustbælte, der har mistet deres job efter NAFTA. Get real!

Du skal være logget ind for at kommentere artikler. Du kan logge ind her!

Flere artikler fra Økonomi

3
2
9
11
15
14
9
12
7
15
15
15
10
13
5
11
9
8
16

- Annonce -

- Annonce -