Værd at læse

00

Hvad koster et menneskeliv?

Godt 6.000 kr.

Copenhagen Consensus 2012 udgav i maj måned en afsluttende rapport om, hvordan man bedst kunne bruge 75 mia. $ i udviklingsbistand.

Det næsthøjest prioriterede indsatsområde var bekæmpelse af malaria. For 1 mio. $ kan man vaccinere 300.000, og det vil redde ca. 1.000 menneskeliv.

Med dagens valutakurs, koster det ca. 20 kr. at vaccinere et barn, og samlet godt 6.000 kr. at redde et liv.

Danmarks udviklingsbistand udgjorde 16 mia. kr. i 2011. Blev pengene alene brugt på malariavaccination, kunne knap 800 mio mennesker blive vaccineret, og det ville redde 2,6 mio. mennesker fra at dø af malaria. Jeg ved ikke, om der rent faktisk er 800 mio mennesker, der er truet af malaria, men det kunne meget vel være tilfældet.

Det rejser dog uundgåeligt spørgsmålet, om vi bruger pengene bedst muligt, når vi i Danmark prioriterer at bruge penge på "grøn vækst" i udviklingslande frem for at købe malariavaccine for alle pengene?

Et andet regnestykke: Hvordan falder sammenligningen ud mellem at tage imod én FN-kvoteflygtning og malariavaccination? En flygtning koster 210.000 kr. om året. For de samme penge kunne man altså vaccinere godt 10.400 og redde 35 menneskeliv. Det var måske noget, de burde tænke over i Radikale Venstre. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at pengene alternativt ville blive blive brugt på det, mere sandsynligt er det, at pengene i stedet ville være brugt på ½ ekstra kommunikationsmedarbejder i en eller anden kommune. 

19 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere